Доступність посилання

ТОП новини

У Празі організували вечір на підтримку України


Винничук у Празі зварив на сцені борщ
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:06 0:00

Вінничук на сцені зварив борщ

Фотографії з війни на сході України та український борщ посеред Праги, який готує письменник Юрій Винничук. Просто на сцені! Це «літературне кабаре» у празькому театрі «Арха». Юрій Винничук презентує твори зі своєї останньої книги «Галицька кухня» у текстах і стравах. Радіо Свобода празькі театрали розповіли, чи смакує їм український борщ, та чому вболівають за Україну.

Жодного вільного стільця – камерна зала заповнена дощенту, усі квитки розпродано заздалегідь. У празькому театрі «Арха» говорять «про кохання і про Україну». На сцені – Юрій Винничук. Він розкриває чехам секрети «Галицької кухні» зі своєї останньої книжки. І там же готує при всіх борщ.

Це збірний образ усіх жінок, яких я знав
Юрій Винничук

«Це збірний образ усіх жінок, яких я знав», – відповідає Винничук на питання зі зали про головну героїню твору. І продовжує декламувати: «Емма сказала: — «Роби, як я». І, надувши ніжні свої губки, почала бринькати по них пальчиком: «Бум-бу-бу-бум!»Те саме вчинив і я. Спочатку у мене вийшло не так дзвінко, але за хвилю я «забумбляв» не гірше від Емми».

Організовували виставу дуже швидко і без жодних грантів, ділиться з Радіо Свобода чеський модератор Ігор Малієвський. Він каже, що познайомився з українським письменником, коли той перекладав його тексти. Митці вирішили, що в них спільний смак – не лише у літературі, а й у гуморі та кухні. А надто, чеські театрали вирішили запросити Юрія Винничука, щоб підтримати Україну.

Чеська публіка почала впізнавати українських авторів
Ігор Малієвський

«Зараз, у цей неймовірно важкий для України час, існує хоч якась позитивна річ, – каже Малієвський. – Я маю на увазі те, що Європа нарешті почала цікавитися Україною як самостійною державою, зі своєю власною особливою культурою. Чеська публіка почала впізнавати українських авторів. Я дуже тішуся з цього».

Окрім творів Винничука, пражани почули українські пісні — у виконанні словацько-чеського гурту «Міланош».

Наприкінці вечора глядачі отримали сюрприз: галицький борщ, який власноруч зварив під час вистави Юрій Винничук. За стравою вишикувалася черга. Поміж охочих поласувати борщем - пражанка Тамара. Розповідає, що прийшла на український вечір йшла з цікавістю, тому що сама нещодавно побувала в Україні.

«Нам показали фото з України, з Майдану. Це просто чудово. А ще тут цей чудовий борщ, який зараз скуштую. Гадаю, що вечір вийшов на славу, і що чехи дізналися багато нового», – усміхається Тамара.

Інший глядач – чех Марек зізнається: зайшов до театру випадково. Але за новинами в Україні, каже, стежить давно.

«Я проходив повз театр і побачив, що люди купують квитки, а серед них – свого друга. Він сказав, що це вечір, присвячений Україні. А для мене це близька тема. Я доглядав за дітьми в одній українській сім’ї. Усі новини з України, з Майдану мав практично з перших рук», – ділиться чех.

На десерт модератори засипали залу українськими цукерками, які назвали «цукерками від українського президента» – хоча уточнили, що Петро Порошенко цю акцію не фінансує. Організатори пообіцяли продовжити серію українських літературних вечорів – у Празі та у Львові.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG