Доступність посилання

ТОП новини

Путін не давав ніяких обіцянок щодо Савченко – Кремль


Дмитро Пєсков
Дмитро Пєсков

Кремль спростував слова президента України Петра Порошенка про швидке звільнення української льотчиці і народного депутата Надії Савченко, яка перебуває в СІЗО у Москві.

Прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков повідомив, що питання про Савченко не обговорювалося на вчорашній зустрічі в Мінську, а лише згадувалося українською стороною, але Росія ніяких запевнень не давала. За словами Пєскова, президент Путін повторив, що ступінь вини української громадянки визначить суд. Прес-секретар російського президента підтвердив, що президент Франції Франсуа Олланд і канцлер Німеччини Анґела Меркель «дійсно висловлювалися» за звільнення Савченка, але їм, за словами Пєскова, були надані «відповідні роз’яснення».

Напередодні після закінчення переговорів «нормандської четвірки» в Мінську президент України Петро Порошенко повідомив, що одним з підсумків зустрічі стала угода про долю Савченко. Її звільнять «дуже скоро», після завершення медичної експертизи і попередніх висновків слідства, заявив Порошенко. Водночас про строки звільнення Савченко не повідомляється.

10 лютого, Басманний суд Москви продовжив термін арешту Савченко до 13 травня.

У Росії Надію Савченко звинувачують у причетності до загибелі російських журналістів на Донбасі. У липні минулого року її взяли під варту в Росії після того, як її, захоплену в полон сепаратистами, перевезли через кордон і передали російським силовикам. За даними захисту, вона не могла бути причетною до загибелі журналістів, оскільки потрапила в полон до їхньої смерті.

Наприкінці січня слідчі повідомили Савченко про відкриття проти неї нової кримінальної справи – про незаконний перетин кордону

13 грудня 2014 року Савченко оголосила голодування і продовжує його дотепер. 29 січня її перевели до медсанчастини.

У січні Савченко зареєстрували як делегата ПАРЄ, а також надали їй міжнародний імунітет. ПАРЄ закликала владу Росії звільнити ув’язнену Савченко.

XS
SM
MD
LG