Доступність посилання

ТОП новини

На Одещині побудують містечко для переселенців з Донбасу


Благодійники хочуть віддати власну земельну ділянку на Одещині для будівництва житла переселенцям з зони АТО

Одеса – Понад 20 тисяч переселенців із зони АТО перебувають зараз на Одещині. Чиновники облдержадміністрації переконують, що ресурси регіону для розміщення переселенців майже вичерпані. Місцеві благодійники та волонтери занепокоєні такою ситуацією. Для вирішення проблеми вони пропонують проект будівництва містечка, де могли б жити вихідці з Донбасу. Також розглядають варіант із фермою, де вони могли б працювати.

Кількість переселенців із Донбасу, які вирішили оселитися в Одеській області, постійно зростає. Щодня близько 50 осіб звертаються до координаційного центру на міському залізничному вокзалі. Як повідомив в. о. начальника управління у справах сім’ї та молоді Одеської облдержадміністрації Андрій Яцеленко, зараз виникли проблеми з розселенням.

«За оперативними даними в районах та містах області залишилося тільки 28 об’єктів приблизно на 207 осіб», – повідомляє він.

За словами чиновника, у цій ситуації дуже допомагають волонтери та благодійні організації, які вже тривалий час займаються пошуком житла для переселенців.

Починаючи з літа, представники фонду «Добрий самарянин» селять людей у власному однойменному пансіонаті у селі Маяки під Одесою. У закладі немає жодного додаткового персоналу. Кухарями, охоронцями, будівельниками, вихователями працюють власне самі мешканці. Тут уникають суперечок на політичні теми, а також діє «сухий» закон. Були випадки, коли за порушення цих правил, людей виселяли. Зараз у пансіонаті живуть 130 переселенців, серед них більше 40 дітей. Після завершення ремонту у приміщенні зможуть розмістити ще кілька десятків людей.

Донеччанин Ігор Гоголь з родиною живе та працює у «Доброму самарянині» вже декілька місяців. Переселенець згадує, що одразу по приїзді вихідці з Донбасу до останнього сподівалися, що військовий конфлікт завершиться і можна буде повернутися у рідні міста. Проте в певний момент вони зрозуміли, що потрібно налагоджувати повноцінне життя і побут вже на новому місці. За підтримки волонтерів Ігор та інші переселенці власними руками утеплили будівлю літнього пансіонату, що не була пристосована до проживання людей взимку.

Паралельно споруджувалася ферма. Ми зрозуміли, що треба якось виживати. Не постійно ж бути на балансі у добрих людей
Ігор Гоголь

«Паралельно споруджувалася ферма. Ми зрозуміли, що треба якось виживати. Не постійно ж бути на балансі у добрих людей, яким і самим важко. Треба бути більш самостійними. Люди підійшли до цього дуже усвідомлено і взялися за роботу», – розповідає донеччанин.

Поруч із пансіонатом був споруджений свинарник та інкубатор для птахів, де також працюють вихідці з Донбасу. Скоро переселенці матимуть змогу розводити і корів. Крім цього планується відкриття швейного цеху.

Петро Сердіченко, директор благодійного фонду, що надав приміщення для переселенців, підкреслює, що вони допомагають «на перспективу», аби в майбутньому люди, що виїхали зі східних областей, мали змогу самотужки заробляти собі на життя. На створенні міні-ферми благодійники не зупинилися. Вони розробили проект справжнього містечка для переселенців.

«Поруч з нашим пансіонатом є 5 гектарів землі, є акт користування цією землею на 50 років. Ми хочемо перепрофілювати цю землю, аби мати право виділяти ділянки для наших переселенців
Петро Сердіченко

«Поруч з нашим пансіонатом є 5 гектарів землі, є акт користування цією землею на 50 років. Ми хочемо перепрофілювати цю землю, для того, аби мати право виділяти ділянки для наших переселенців, щоб вони могли там постійно жити, працювати, створювати свою інфраструктуру», – заявляє Петро Сердіченко.

За словами директора фонду, для переселенців буде виділятися ділянка землі і надаватиметься допомога у будівництві. Також активісти запрошують долучитися до проекту виробників модульних будиночків. Волонтери вже розробили план забудови та звернулися за юридичною підтримкою до представників влади, зокрема до голови держобладміністрації.

Містечка для переселенців вже діють у Харкові та на Дніпропетровщині. Проте проект одеситів відрізняється, бо передбачає, що житло буде постійним, а у поселенні діятиме розвинена інфраструктура та буде створена міцна спільнота. Така перспектива дуже надихнула самих вихідців з Донбасу. Вони готові допомагати у зведенні містечка. Дехто з переселенців уже вирішив облаштуватися на Одещині назавжди.

Переселенці з Донбасу заселяють модульне містечко у Харкові
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:40 0:00

Переселенці з Дебальцева прибули до Києва
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:45 0:00

Як адаптуються вимушені переселенці
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:20:20 0:00

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG