Доступність посилання

ТОП новини

Працівники «Південмашу» мітингують з вимогою повернення зарплатних боргів


У суботу сотні працівників дніпропетровського державного підприємства «Південний машинобудівний завод», головного виробника космічної техніки в Україні, зібрались під будівлею обласної ради, аби заявити про вимоги щодо погашення на підприємстві боргів із зарплати. Це вже друга така акція за останній тиждень.

За словами учасників акції протесту, головна їхня вимога до влади – сприяти погашенню боргів із зарплати, які накопичились на підприємстві. За словами учасників акції протесту, головна їхня вимога до влади – сприяти погашенню боргів із зарплати, які накопичились на підприємстві за останні півроку, а це понад 80 мільйонів гривень.

Крім того, працівники «Південмашу» вимагають «не доводити підприємство до банкрутства» – наразі через фінансові проблеми більшість цехів заводу «у простої» або працюють за графіком триденного робочого тижня. Крім того, працівники «Південмашу» нарікають на брак замовлень на їхню продукцію, зокрема, з боку держави.

До мітингувальників вийшов голова Дніпропетровської обласної ради Євген Удод, котрий разом з представниками незалежної профспілки «Південмашу» у п’ятницю побував у столичному Національному космічному агентстві, якому підпорядковане підприємство. За словами Удода, досягнуто домовленості про винесення питання щодо «Південмашу» на розгляд Кабінету Міністрів України у вівторок: від уряду вимагатимуть якнайшвидше виділити кошти із резервного фонду держбюджету на погашення зарплатних боргів «південмашівцям».

Водночас працівники заводу. які зібрались під стінами облради, заявляли, що обіцянкам про вирішення проблеми із зарплатою вже не вірять і готові «їхати на Київ, щоб робити новий Майдан».

Наприкінці січня та на початку лютого працівники дніпропетровського «Південмашу» провели вже дві акції протесту з вимогами погашення боргів із заробітної плати. Вони також спрямували звернення до президента України, Уряду та парламенту з з вимогами вирішити питання погашення боргів із зарплати та залучення на завод нових замовлень.

У жовтні 2014 року під час свого візиту на «Південний машинобудівний завод» президент України Петро Порошенко заявив, що заводу треба «знайти модель, яка дозволить продавати конкурентоздатну продукцію на світових ринках» і що він доручить включити продукцію «Південмашу», зокрема високоточну зброю, до державного оборонного замовлення на 2015 рік.

XS
SM
MD
LG