Доступність посилання

ТОП новини

Кривий Ріг: міліція порушила справу через напад на активістку


У Кривому Розі за фактом нападу на громадську активістку, голову громадського об’єднання «Громадська рада Криворіжжя» Ірину Туровську порушили кримінальне провадження. Про це у неділю, 15 лютого, повідомили в криворізькому управлінні міліції.

За даними з міліції, кримінальне провадження розпочате за частиною 1 статті 125 Кримінального кодексу України (умисне легке тілесне ушкодження). Правоохоронці зазначили, що вживають заходів для встановлення та затримання нападників.

Як повідомила Радіо Свобода сама громадська активістка, яка зараз перебуває у лікарні, інцидент стався увечері 13 лютого: біля будинку на неї чекав невідомий, він одразу напав на жінку з кулаками.

«Бив, швидше за все, з метою залякати, а не вбити. Це був чоловік, який очікував на мене біля будинку. Бив кулаками по голові й обличчі, нічого відбирати не збирався. Я намагалась захищатись: коли упала на землю, відбивалась ногами і кричала. На крик вибігли сусіди. Зараз у мене закрита черепно-мозкова травма, струс мозку, забиття грудної клітини, розбита губа, це легкі тілесні ушкодження. Поки зі мною не проводять ніяких слідчих дій», – зазначила Туровська.

Напад невідомого вона пов’язує зі своєю громадською роботою та акцією протесту проти дій міської влади, яку вона очолює і яка триває в Кривому Розі.

«Ще у четвер було зібрання лідерів протестної акції. У зв’язку з тим, що криворізька влада не йде ні на який діалог, ми вирішили згортати нашу акцію в сесійній залі Криворізької міськради і переносити її до Києва. Ми мали оголосити про це учасникам на народному вічі в суботу. Однак у суботу я була вже в лікарні. За день до нападу я також виступала на місцевому телебаченні з критикою місцевої влади», – розповіла Туровська.

Як зазначила активістка, наразі протестувальники вже залишили будівлю міської ради й готуються до пікетів у столиці.

За її словами, упродовж останніх років громадської роботи щодо неї та її власності було скоєно кілька правопорушень, які досі не розслідувані, зокрема, підпал магазину під час подій Євромайдану 2014 року.

З кінця січня в Кривому Розі триває акція протесту громадян проти місцевої влади: учасники, які упродовж двох тижнів не полишали сесійну залу міськради і упродовж одного тижня там голодували, заявили про недовіру міськраді та міському голові Юрієві Вілкулу. Активісти також зазначали, що невдоволені пасивністю місцевих депутатів «у визнанні Російської Федерації країною-агресором» і підозрюють місцевих посадовців у «сепаратистських настроях». Міська влада такі звинувачення відкидала.

Міліція розпочала кримінальне провадження проти активістів за фактом захоплення будівлі міськради за статтею 341 Кримінального кодексу України.

XS
SM
MD
LG