Доступність посилання

ТОП новини

Російський конвой ввіз «негуманітарний» вантаж – прикордонники


Українські прикордонники заявляють, що значна частина автомобілів 14-го російського «гуманітарного конвою» ввезла вантаж «негуманітарного характеру».

«Вранці (15 лютого – ред.) через російські пункти пропуску «Донецьк» та «Матвєєв Курган» в Україну пройшов черговий російський так званий гуманітарний конвой. Представники Міжнародного комітету Червоного Хреста участі в оформленні цього вантажу не брали. Враховуючи те, що переміщення вантажу здійснювалося з порушенням міжнародного та вітчизняного законодавства, українська прикордонно-митна група здійснила лише візуальне спостереження за проходженням транспортних засобів», – мовиться у повідомленні Державної прикордонної служби України.

«Через російські пункти пропуску «Донецьк» та «Матвєєв Курган» пройшло 176 транспортних засобів, хоча у ноті, яку російська сторона направила до України, інформуючи про наміри спорядити черговий вантаж, зазначалося лише про 150 вантажівок. Окрім цього, значна частина автомобілів перевозила вантаж негуманітарного характеру, а саме: 41 автомобіль – пально-мастильні матеріали, 2 – типографський папір у рулонах та 1 – друковану продукцію невстановленого змісту», – зазначають у Держприкордонслужбі.

Прикордонники наголошують, що такі порушення російська сторона робить не вперше.

«Під час оформлення попереднього (13-го) вантажу 8 лютого замість заявлених 154 вантажівок до України пройшло 175. При цьому 41 автомобіль перевозив пально-мастильні матеріали, 1 – колеса для великогабаритного транспорту, а ще в одному прикордонники спостерігали бронежилети та захисні шоломи, зі слів російських супровідників – у кількості по 99 штук», – мовится у повідомленні.

Сепаратисти підтверджують, що «гуманітарний конвой» Росії в’їхав на Донбас.

«Гумконвой розділився на дві колони: понад 90 машин поїхали у бік Донецька, решта 80 автомобілів – у бік Луганська. В обидва міста доставлять по 900 тонн гуманітарної допомоги», – мовиться у повідомленні на сайті сепаратистів «Новороссия».

14 лютого у МНС Росії заявили про чергову колону з «гуманітарною допомогою» для Донбасу: у складі колони − понад 170 машин. В російському МНС наголошували, що серед вантажу − продукти харчування, медикаменти, підручники для Донецького національного університету, будматеріали та інші матеріальні засоби, необхідні для життєзабезпечення населення.

XS
SM
MD
LG