Доступність посилання

ТОП новини

«Нормандська четвірка» наголошує, що припинення вогню має бути повним


Лідери України, Росії, Німеччини і Франції в телефонній розмові в неділю наголосили, що припинення вогню на сході України має бути повним і всеохопним, на всій лінії контакту, повідомили прес-служби Петра Порошенка, Володимира Путіна, Анґели Меркель і Франсуа Олланда.

Це має стосуватися й міста Дебальцева, де становище викликає занепокоєння, заявили співрозмовники.

Вони звернули увагу, що дотримання режиму припинення застосування зброї загалом задовільне, незважаючи на його окремі порушення, і говорили про необхідність виконати й наступний крок мінських домовленостей – відведення важких озброєнь від лінії контакту сторін.

Крім того, лідери держав «нормандської четвірки» висловили підтримку очікуваній резолюції Ради безпеки ООН, яка мала б висловити підтримку останнім наразі мінським домовленостям.

За умовами цих домовленостей, досягнених раніше цього тижня, з півночі на неділю мав настати режим припинення застосування зброї. Та порушення цього режиму відбуваються постійно, сторони звинувачують у цьому одна одну й заперечують свою вину. Зокрема, прес-центр АТО повідомив про понад 90 таких порушень із боку сепаратистів від півночі до 19-ї години. Тим часом підтримувані Росією сепаратисти заявили, що й далі продовжать обстріли частини підконтрольної владі України території біля міста Дебальцева, бо вважають її «своєю». А Росія стала говорити, що не брала на себе в Мінську ніяких зобов’язань і взагалі не є учасником цих домовленостей, а, мовляв, лише «гарантом».

Україна сподівається, що Рада безпеки ООН наголосить: укладені в Мінську домовленості мають виконувати всі сторони, включно з сепаратистами й Росією, яка їх підтримує, і не вибірково, а в повному обсязі, тобто, зокрема, з виведенням із України іноземних збройних формувань і найманців та озброєнь, поверненням Україні контролю над усім її кордоном і звільненням усіх заручників і незаконно утримуваних осіб, серед іншого. І в Україні, і на Заході звертають увагу, що досі ці домовленості намагалася виконувати тільки Україна, Росія ж і сепаратисти й не починали виконувати більшість пунктів.

Засідання Ради безпеки ООН щодо становища в Україні після набуття чинності черговим припиненням вогню попередньо планували вже на неділю, але його час іще остаточно не узгоджений.

XS
SM
MD
LG