Доступність посилання

ТОП новини

Обидва українські «бабаки-синоптики» обіцяють ранню весну


(ілюстраційне фото)
(ілюстраційне фото)

У Львові, у міському еколого-натуралістичному центрі, бабак Мишко «спрогнозував ранню весну», повідомляє агентство УНІАН.

«Віщування» бабака озвучив директор центру Ігор Антахович. «Сьогодні молодий бабак Мишко повністю прокинувся, багато свистів і не побачив свою тінь. Це означає, що весна буде ранньою, не пізніше ніж за чотири тижні від сьогоднішнього дня», – сказав він.

У Львові місцевий бабак «віщує весну» 15 лютого, на Стрітення, за юліянським церковним календарем. У народі цей день іще називають «Зимобором», коли «зима з весною стрічаються та силами міряються, кому ще панувати».

Тим часом на Харківщині, на біостанції університету імені Каразіна в селі Гайдари Зміївського району, тамтешній бабак Тимко-другий уже «прогнозував теплу і ранню весну» цього року. Там, як і ще в кількох місцях у світі, в першу чергу у США, бабаків будять 2 лютого, на Стрітення за григоріянським календарем.

Прикмета стверджує, що коли бабак, вилізши з хатки, побачить свою тінь (тобто, власне, коли цього дня зранку надворі буде сонячно), то весна буде пізньою. Якщо він не побачить власної тіні, тобто буде похмура погода, то це означає швидке настання весни.

XS
SM
MD
LG