Доступність посилання

ТОП новини

Переселенці не поспішають оселятись в транзитному містечку, збудованому коштом Німеччини


Ціна на житло виявилась не по кишені переїжджим з Донбасу – понад 500 гривень з людини на місяць

Житло для переселенців, урочисто презентоване владою Дніпропетровщини, виявилось надто дорогим – 500 гривень з людини на місяць, кажуть потерпілі від бойових дій на сході України. Тому до транзитного містечка у Павлограді, збудованого коштом Німеччини, переїхали лише кілька десятків родин. Тим часом містечко є найбільшим в Україні серед подібних, воно може розмістити до 600 людей.

Модульні будиночки чистенькі й затишні, але мініатюрні: 2-спальними ліжками і крихітними проходами нагадують купейні вагони потягів. Тут є необхідний мінімум для життя – стіл зі стільцями, електроплитка, холодильник, санвузол, намір посуду та постільної білизни, однак охочих заселитись не так і багато. Жити в такому будиночку для переселенців виявилось дорого, опалення і підігрів води тут – електрикою, відтак вартість проживання на одну особу на місяць «затягнула» в 580 гривень. Та ще й, за умовами заселення, люди мають здійснити передоплату одразу за два місяці.

Самотня пенсіонерка з Авдіївки пані Марія на такі умови погодилась. Жінка каже: нещодавно виїхала з-під обстрілу. Жити в невеличкому будиночку в спокійному Павлограді, де пройшла її юність, набагато краще, ніж у підвалі в рідному місті.

«Пенсія 1138 гривень і 800 гривень допомоги. Дорогувато, але що зробиш. Головне, щоб люди гарні попались. Я вже роззнайомилась і навіть знайшла своїх земляків. Будемо підтримувати один одного морально», – розповіла Радіо Свобода літня жінка.

Однак для родин з дітьми запропонована сума оплати за житло виявилась непідйомною. Родина пенсіонерки Валентини – з Луганської області. Із шістьох осіб працює тільки зять, каже вона, на його плечах – двоє пенсіонерів, двоє малих дітей і донька в декретній відпустці. Сплачувати понад 3 тисячі гривень на місяць за мініатюрний модульний, підрахувала родина, невигідно, за такі гроші у Павлограді можна зняти 3-кімнатну квартиру.

«Я, чоловік, донька, зять, і двоє дітей маленьких працює. Моя пенсія маленька, я інвалід. Працює одна людина, і то робота низькооплачувана. Мій чоловік – пенсіонер. Ми сподіваємось, що все це скоро скінчиться, і ми поїдемо додому», – поділилась Валентина.

В Україні відкрили найбільше модульне містечко для переселенців
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:15 0:00

Схоже на павлоградське транзитне містечко для переселенців, зведене із залученням коштів Німеччини, уже також діє в Харкові. Там вартість проживання складає трохи більше ста гривень з людини – решту компенсують з міського бюджету. У Павлоградській міській раді кажуть, що на таке вирішення проблеми у їхній скарбниці грошей немає. Однак обіцяють – сума в півтисячі гривень з людини не є остаточною. Наступного місяця зафіксують показники всіх лічильників і здійснять перерахунок. Також сподіваються, що Кабмін ухвалить рішення про зменшення вартості електроенергії у транзитних містечках.

Радник голови Дніпропетровської облдержадміністрації Борис Трейгерман зазначає: шукають спосіб зменшити вартість житла для переселенців або й зовсім скасувати оплату.

Є комунальні витрати, які, на жаль, треба оплачувати. В середньому це – 500 гривень
Борис Трейгерман

«Є комунальні витрати, які, на жаль, треба оплачувати. В середньому це – 500 гривень. Ми говорили з міською владою, з обласною, з посольством Німеччини – постараємось зробити все, або щоб зменшити до мінімуму, або щоб взагалі плати не було», – зазначає радник голови Дніпропетровської облдержадміністрації Борис Трейгерман.

Наразі на Дніпропетровщині звели п’ять транзитних містечок для переселенців. Окрім Павлограда, модульні котеджі зібрали у Кривому Розі, Дніпродзержинську, Нікополі та Дніпропетровську. Загалом вони готові прийняти понад 2 тисячі осіб, однак проблему з житлом для людей із Донбасу вирішити не можуть. У прифронтовій Дніпропетровщині, за офіційними даними, наразі проживає близько 90 тисяч втікачів зі сходу. Наразі можливості для розселення в гуртожитках та квартирах практично вичерпали – вільних місць майже не залишилось. Відтак Дніпропетровщину почали розглядати як транзитний регіон.

Переселенці з Донбасу заселяють модульне містечко у Харкові
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:40 0:00

  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG