Доступність посилання

ТОП новини

Нацбанк вводить в обіг пам’ятні монети до річниці Майдану


Від 18 лютого Національний банк України вводить в обіг три пам’ятні нейзильберові монети із серії «Героям Майдану». Про це повідомляється на сайті регулятора.

онета «Революція гідності» (тираж – 50000), присвячена громадянській мужності і патріотизму, які виявили громадяни України всіх національностей, прагнучи розвивати та зміцнювати демократичну державу, конституційні засади демократії, права і свободи людини.

Монету «Євромайдан» (тираж – 50000) випустили у пам’ять про протестні акції, що відбулися в Україні протягом листопада 2013 року - лютого 2014 року.

Монета «Небесна сотня» (тираж – 50000)присвячена пам’яті героїв, які стали символом гідності, кожен з яких вчинив подвиг, повставши проти насилля та несправедливості, віддавши життя за нову, відроджену Україну.

Напередодні президент України Петро Порошенко підписав указ «Про вшанування подвигу учасників Революції гідності та увічнення пам’яті Героїв Небесної Сотні».

У лютому 2014 року під час сутичок протестувальників із силовиками в центрі Києва загинули понад сто осіб, сотні були поранені, найбільше з яких – 20 лютого. Більшість людей загинули від куль снайперів, які влучали протестувальникам у голову, серце і шию. Згодом загиблих учасників акцій протесту почали називати «Небесною сотнею».

За даними Генпрокуратури, всього під час Євромайдану постраждали 2,5 тисячі осіб, 104 з них загинули. У рамках справи про вбивства учасників Євромайдану та насильницьких дій проти них до суду передано 8 обвинувальних висновків, напередодні повідомляв екс-генпрокурор Віталій Ярема.

XS
SM
MD
LG