Доступність посилання

ТОП новини

Віктор Шокін: генпрокурор «із системи» чи реформатор?


Новий генпрокурор обіцяє перевірити всіх депутатів «на сепаратизм»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:43 0:00

Новий генпрокурор обіцяє перевірити всіх депутатів «на сепаратизм»

Генпрокурор за перший тиждень роботи затримав одного з лідерів Партії регіонів і призначив заступником реформатора з команди Саакашвілі

Київ – Протидію сепаратизму і корупції, розслідування злочинів часів Майдану та реформування Генпрокуратури – такі пріоритети своєї діяльності озвучив новий генеральний прокурор Віктор Шокін. Про це він заявив на першій прес-конференції на новій посаді. Тим часом регіонал Олександр Єфремов, якого затримали за дорученням генпрокурора, вважає справу проти нього політичним замовленням. В експертному середовищі початок роботи нового генпрокурора оцінюють у цілому позитивно.

Колишнього голову фракції Партії регіонів Олександра Єфремова затримали, інших провладних політиків часів Януковича – перевіряють на причетність до сепаратизму та злочинів під час Майдану. Заступників генпрокурора – звільнили, на місце одного з них прийшов Давід Сакварелідзе, який був заступником генпрокурора Грузії в час президентства Міхеїла Саакашвілі. Такими є основні підсумки першого тижня роботи нового генпрокурора Віктора Шокіна, якого парламент призначив із подання президента на місце Віталія Яреми, який пішов у відставку.

Віктор Шокін
Віктор Шокін

На своїй першій прес-конференції Віктор Шокін пообіцяв, що протидія сепаратизму і корупції, розслідування убивств на Майдані є пріоритетами в його роботі.

«Олександр Єфремов затриманий за службове підроблення і зловживання посадою. Є й інші звинувачення проти нього, зокрема, триває перевірка його причетності до сепаратизму. Затримання було цікавим, розповім при нагоді. Сьогодні я призначив двох своїх заступників, одного з них ви знаєте. Це Давід Сакварелідзе. Він опікуватиметься кадрами, євроінтеграцією та реформуванням органів прокуратури», – сказав Шокін.

Шокін, який розслідував убивство Гонгадзе і «розкрив Пукача», бере справу на особистий контроль

Серед інших справ, які нині активізує Генпрокуратура, Шокін озвучив перевірку контракту про електропостачання Криму, і завершення слідства у справі вбивства журналіста Георгія Гонгадзе. Справу Гонгадзе новий генпрокурор пообіцяв курувати особисто: за його словами, свого часу він брав участь у її розслідуванні, зокрема – під час його роботи над справою знайшли та затримали виконавцю вбивства Олексія Пукача, але невдовзі «слідчу групу розігнали», зауважив Шокін.

Регіонал, колишній керівник фракції цієї політичної сили Олександр Єфремов нині під вартою. Печерський районний суд Києва 16 лютого обрав арешт як запобіжний захід щодо колишнього голови фракції Партії регіонів Олександра Єфремова, якого підозрюють у зловживанні службовим становищем за обтяжливих обставин та службовому підробленні. Але, як ухвалила суддя Олеся Батрин, він може лишитися на волі, внісши заставу у 3 мільйони 654 тисячі гривень.

Суд над Єфремовим. Добкін тягне руку через скло
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:33 0:00

Сам Олександр Єфремов назвав свій арешт 14 лютого політичним переслідуванням нової влади з надуманих причин, а також зазначає, що влада обрала його «жертвою».

«Вони знають, хто насправді винен у смертях на Майдані, але не можуть їх дістати. Тому садять тих, хто попався під руку. Їм терміново потрібно довести свою ефективність і скинути на інших провину за свої провали. «Жертвою» обрали мене», – йдеться у заяві Єфремова, оприлюдненій на сайті Партії регіонів.

Колишній депутат зазначає, що він не переховувався від слідства, регулярно ходив на допити, останнім часом жив у Києві.

Після арешту Єфремова Партія регіонів оприлюднила заяву з вимогою «звільнення екс-голови фракції Партії регіонів Олександра Єфремова, припинення тиску на інших лідерів опозиційних сил».

У час правління Віктора Януковича всі депутати від Партії регіонів схвально оцінювали судові позови та арешт Юлії Тимошенко, Юрія Луценка та інших опозиційних лідерів.

Суд над Єфремовим: арешт або застава майже у 3,7 мільйона гривень (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:28 0:00

На сепаратизм перевірять колишніх і нинішніх депутатів – генпрокурор

Тим часом Віктор Шокін заявляє, що Генпрокуратура нині перевіряє на причетність до сепаратизму та злочинів влади Януковича «всіх депутатів минулого і цього скликання». На уточнююче запитання, чи планується взяття під варту екс-регіонала, бізнесмена Ріната Ахметова, зокрема, через спробу підкупу вояків, які охороняють Луганську ТЕС, генпрокурор відповів, що наразі підстав для затримання Ахметова (у цій справі) немає. Водночас, за його словами, є низка проваджень щодо підтримки сепаратизму, однак тих, щодо кого вони ведуться, говорити зарано, «бо це нашкодить слідству». Нових фігурантів справ Віктор Шокін обіцяє озвучити «дуже скоро».

Під час призначення нового генпрокурора в парламенті дві фракції коаліції («Радикальна партія Олега Ляшка» та «Самопоміч») висловилися проти нього. За словами Ляшка, Шокін – людина «з системи», і йому три роки до пенсії. «Генпрокурором має бути молодий та енергійний. Здатний боротися з корупцією 48 годин на добу», – пояснив свою позицію лідер фракції.

Політологи побачили у генпрокурорі «реформатора з «системи»

Олександр Палій
Олександр Палій

Натомість експерти оцінюють зміну керівництв а Генпрокуратури схвально. Серед них – і політолог Олександр Палій.

Призначення Шокіна виявилося цікавим. Шокін – це людина з системи, яка розуміє її, і, як виглядає, хоче її змінити
Олександр Палій

«Добре, що робиться наголос на цих речах (переслідування за сепаратизм та за злочини часів Майдану). Призначення Шокіна виявилося цікавим, хоча і звучало багато критики. Його попередники втрачали ознаки особистостей, ставали «функціями». Таке враження, що система пережовувала і випльовувала їх. Віктор Шокін – це людина з системи, яка розуміє її, і, як виглядає, хоче її змінити».

За словами Олександра Палія, взяття під варту Олександра Єфремова стало знаковою подією. Декілька місяців тому, вважає політолог, це могло би вибити ґрунт у сепаратистів Луганщини. Зараз цього не відбудеться, однак Єфремов під слідством може багато розповісти про злочини режиму Януковича і про тих людей, які стоять за розв’язуванням війни на Донбасі, вважає Олександр Палій.

Інший політолог Олег Медведєв говорить про шанс реформувати прокуратуру після зміни її керівника.

Більш важливо, чи буде він реформувати систему прокуратури
Олег Медведєв

«Мене менше цікавить те, чи переслідуватиме Шокін причетних до злочинів часів Януковича. Бо це його рутинний обов’язок. Більш важливо, чи буде він реформувати систему прокуратури. Були побоювання, що він старий прокурорський працівник, і тому не стане цього робити, Але ці побоювання розвіюються після того, як Віктор Шокін призначив своїм заступником колишнього прокурора Тбілісі (Давіда Сакварелідзе). Причому Сакварелідзе опікуватиметься кадровими питаннями та реформами. Він нікому тут не кум і не сват, тож може бути об’єктивним».

Між тим Віктор Шокін анонсує порушення кримінальних проваджень проти людей з оточення Віктора Януковича, зокрема і для того, щоб Євросоюз мав підстави не знімати з них санкції.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG