Доступність посилання

ТОП новини

Голова ОБСЄ закликає не зривати перемир’я на сході України


Чинний голова Організації з безпеки і співпраці в Європі, міністр закордонних справ Сербії Івица Дачич закликав сьогодні всі сторони утримуватися від будь-яких дій, що можуть поставити під загрозу оголошене від учора на сході України припинення застосування зброї, повідомили в ОБСЄ.

При цьому, наголосив він, такого «найвищого рівня відповідальності» в повному дотриманні перемир’я очікують у всіх місцевостях, включно з Дебальцевом і його околицями.

Дачич також закликав не змарнувати нинішню чергову можливість мирного врегулювання конфлікту, що виникла за результатами чергових мінських домовленостей від 12 лютого.

Крім того, він також закликав усі сторони гарантувати безпеку, свободу пересування і безперешкодний доступ працівників Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні, мовиться в повідомленні.

За умовами домовленостей, досягнених на переговорах у Мінську минулого тижня про врегулювання в частині сходу України, з півночі на неділю мав настати режим припинення застосування зброї. Та порушення цього режиму відбуваються постійно, сторони звинувачують у цьому одна одну й заперечують свою вину. Зокрема, найзапекліші бої тривають біля Дебальцева. Українські силовики заявляють, що, за наявною інформацією, підтримувані Росією сепаратисти отримали з Росії завдання захопити Дебальцеве, важливий залізничний вузол, який контролюють українські війська, за будь-яку ціну, незважаючи на оголошений режим припинення застосування зброї, тому становище там постійно напружене. Тим часом підтримувані Росією сепаратисти заявили, що й далі продовжать обстріли частини підконтрольної владі України території біля Дебальцева, бо вважають її «своєю». А Росія стала говорити, що не брала на себе в Мінську ніяких зобов’язань і взагалі є не учасником цих домовленостей, а, мовляв, лише «гарантом».

XS
SM
MD
LG