Доступність посилання

ТОП новини

Франція, Німеччина й Україна занепокоєні боями під Дебальцевом


(архівне фото)
(архівне фото)

Лідери Франції, Німеччини й України в телефонній розмові у понеділок висловили занепокоєння боями, які далі тривають біля міста Дебальцева, незважаючи на оголошений режим припинення вогню, повідомляють із Парижа агентства з посиланням на апарат чи на анонімних представників Єлисейського палацу.

Франсуа Олланд, Анґела Меркель і Петро Порошенко також висловилися за те, щоб спостерігачі Організації з безпеки і співпраці в Європі мали вільний доступ у регіоні, щоб стежити за дотриманням перемир’я, мовиться в повідомленнях.

Сайти апаратів президентів України і Франції та канцлера Німеччини на цей час іще не повідомили про цю розмову.

Ці троє лідерів із президентом Росії Володимиром Путіним узяли участь минулого тижня в переговорах у Мінську про врегулювання в частині сходу України. За умовами досягнених там домовленостей, із півночі на неділю мав настати режим припинення застосування зброї. Та порушення цього режиму відбуваються постійно, сторони звинувачують у цьому одна одну й заперечують свою вину. Зокрема, найзапекліші бої тривають біля Дебальцева. Українські силовики заявляють, що, за наявною інформацією, підтримувані Росією сепаратисти отримали з Росії завдання захопити Дебальцеве, важливий залізничний вузол, який контролюють українські війська, за будь-яку ціну, незважаючи на оголошений режим припинення застосування зброї, тому становище там постійно напружене. Тим часом підтримувані Росією сепаратисти заявили, що й далі продовжать обстріли частини підконтрольної владі України території біля міста Дебальцева, бо вважають її «своєю». А Росія стала говорити, що не брала на себе в Мінську ніяких зобов’язань і взагалі є не учасником цих домовленостей, а, мовляв, лише «гарантом».

XS
SM
MD
LG