Доступність посилання

ТОП новини

Єврогрупа висуває Греції ультиматум продовжити чинну програму фінансової допомоги


Міністри фінансів країн Європейського союзу, які користуються спільною валютою євро (так звана єврогрупа) дали сьогодні Греції час до кінця тижня, щоб вона попросила продовжити чинну програму міжнародної фінансової допомоги, яка збігає наприкінці місяця.

Як заявив голова єврогрупи, міністр фінансів Нідерландів Єрун Дейссельблум, більше часу Греція не має.

Натомість міністр фінансів Греції Яніс Варуфакіс на переговорах у Брюсселі заявив, що сподівається на нову домовленість за кілька днів, найпізніше до кінця тижня, але ні в якому разі не проситиме продовжити чинну програму. За його словами, має йтися про тимчасову домовленість на термін чотирьох – шести місяців, протягом яких Греція передомовлялася б про нові, менш суворі умови отримання міжнародної допомоги.

Нині чинні умови надання Греції допомоги від Європейської комісії, Європейського центрального банку і Міжнародного валютного фонду загалом на 240 мільярдів євро, яка має на меті врятувати країну від дефолту посеред глибокої бюджетної і боргової кризи, вимагають від Афін суворих заходів заощадження і радикальних економічних реформ. Ці заходи призвели до зниження рівня життя багатьох греків, і на хвилі такого соціального невдоволення і прийшов до влади нинішній уряд Греції, який пообіцяв відкинути міжнародні вимоги. У ЄС тим часом застерігають, що дефолт Греції в разі відмови від нинішньої програми майже неминучий.

XS
SM
MD
LG