Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко і Керрі координують позиції щодо Ради безпеки ООН


(архівне фото)
(архівне фото)

Президент Петро Порошенко і державний секретар США Джон Керрі в телефонній розмові скоординували позиції щодо подальших кроків, зокрема, щодо проекту резолюції Ради безпеки ООН стосовно України, повідомила в ніч на вівторок прес-служба Банкової.

При цьому Керрі запевнив Порошенка в підтримці позиції України з боку США, мовиться в повідомленні.

Співрозмовники обговорили ситуацію на Донбасі й висловили занепокоєння з приводу того, що, незважаючи на підписання домовленостей у Мінську 12 лютого, режим припинення вогню порушується з боку бойовиків, особливо поблизу Дебальцева, інформують у прес-службі голови української держави.

Порошенко й Керрі також погодились, що недостатній доступ Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ для моніторингу та верифікації не сприяє подальшому відведенню військової техніки та деескалації. Вони також наголосили, що необхідне виконання всіх пунктів домовленостей, в тому числі відновлення контролю за українсько-російським кордоном, мовиться в повідомленні.

У прес-службі Держдепартаменту на цей час іще не повідомляли про цю розмову.

За умовами досягнених у Мінську 12 лютого чергових домовленостей, із півночі на неділю мав настати черговий режим припинення вогню на сході України. Та порушення цього режиму відбуваються постійно, сторони звинувачують у цьому одна одну й заперечують свою вину. Зокрема, найзапекліші бої тривають біля Дебальцева. Українські силовики заявляють, що, за наявною інформацією, підтримувані Росією сепаратисти отримали з Росії завдання захопити Дебальцеве, важливий залізничний вузол, який контролюють українські війська, за будь-яку ціну, незважаючи на оголошений режим припинення вогню, тому становище там постійно напружене. Тим часом підтримувані Росією сепаратисти заявили, що й далі продовжать обстріли частини підконтрольної владі України території біля міста Дебальцева, бо вважають її «своєю». А Росія стала говорити, що не брала на себе в Мінську ніяких зобов’язань і взагалі є не учасником цих домовленостей, а, мовляв, лише «гарантом».

Україна сподівається, що Рада безпеки ООН наголосить: укладені в Мінську домовленості мають виконувати всі сторони, включно з сепаратистами й Росією, яка їх підтримує, і не вибірково, а в повному обсязі, тобто, зокрема, з виведенням із України іноземних збройних формувань і найманців та озброєнь, поверненням Україні контролю над усім її кордоном і звільненням усіх заручників і незаконно утримуваних осіб, серед іншого. І в Україні, і на Заході звертають увагу, що досі ці домовленості намагалася виконувати тільки Україна, Росія ж і сепаратисти й не починали виконувати більшість пунктів.

Засідання Ради безпеки ООН щодо становища в Україні після набуття чинності черговим припиненням вогню попередньо планували ще на неділю, але врешті відклали. Члени Ради безпеки не змогли узгодити тексту проекту резолюції, коли проект, який подала Росія, викликав багато зауважень, і його замінили на «колективний» проект.

XS
SM
MD
LG