Доступність посилання

ТОП новини

Літніх людей обікрали у державному «Ощадбанку» і ще й тягають по судах


©Shutterstock
©Shutterstock

У Львові двоє вже колишніх працівників «Ощадбанку» вкрали заощадження майже півсотні пенсіонерів

Львів – Тримати гроші не вдома, а в банку радять правоохоронці жертвам квартирних крадіжок. Але грабують людей і в банках. Близько півсотні літніх мешканців Львівщини заощаджували на чорний день у державному «Ощадбанку», але одного дня з’ясували, що грошей на їхніх рахунках немає. Зʼясувалося, що заощадження осіли в кишенях двох співробітників державного банку. Водночас від жертв афери тепер ще й вимагають довести, що вони справді були вкладниками.

82-річний Іван Олексів відкладав гроші спершу з зарплати, потім – зі своєї мізерної пенсії. Завідувач одного з відділень «Ощадбанку» у Львові Марія Скаско порадила літньому чоловіку перевести гроші на депозит під більші відсотки. Щороку він поповнював рахунок і укладав угоду з банком.

У серпні 2013 року пенсіонер приніс кілька сотень гривень, щоб поповнити депозит. На той момент сума на його рахунку становила 24 тисячі гривень. Іван Олексів хотів традиційно підписати новий договір із банком, але новий керівник відділення повідомив, що в електронній базі банку такої угоди немає. Чоловіку це підтвердили і в головному офісі.

Ощадно жив, скромно, старався не ходити нікуди, ні по яких барах. Хотів перевести гроші онучці, щоб мала на навчання. А мене зараз банк робить винним
Іван Олексів

«Ощадно жив, скромно, старався не ходити нікуди, ні по яких барах. Хотів перевести гроші онучці, щоб мала на навчання. А мене зараз банк робить винним, що я нікчемний. Але я клав гроші у державний банк, і держава має мені їх повернути», – каже пенсіонер.

У те, що грошей, накопичених за стільки років, немає, чоловік вірити не хотів.

Думав, що все владнається, що банк поверне гроші і з розумінням поставиться. Але справа затягнулась у суді
Марія Пеленська

«Думав, що все владнається, що банк поверне гроші і з розумінням поставиться. Але справа затягнулась у суді, одне засідання, друге», – говорить донька пенсіонера Марія Пеленська.

«Ощадбанк» подав позов до суду про визнання договору Івана Олексіва недійсним, бо документ не внесений у комп’ютерну систему, гроші не покладені на рахунок, тобто договір нікчемний, а відтак не має юридичних наслідків.

Виявилося, що гроші пенсіонера всі ці роки осідали не на рахунку, а в кишенях двох працівників банку – керівника відділення й одного з касирів. Слідство зʼясувало, що банківські договори тодішній начальник відділення друкувала вдома, але печатка банку і її підпис були справжні на документі.

Ці свої свідчення колишня очільниця відділення на судовому засіданні вже заперечувала. Водночас в Івана Олексіва є примірник договору – з печаткою «Ощадбанку» і підписом керівника відділення Марії Скаско.

Ошукано майже півсотню людей

Двоє працівників «Ощадбанку» обдурили близько півсотні пенсіонерів, серед яких є інваліди. Діяли аферисти за такою схемою: люди вносили кошти, частина договорів була справжня, а коли укладали новий документ, то гроші виводили з банку, тобто їх забирали працівники відділення. Клієнт не міг перевірити, чи договір внесений у комп’ютерну систему, стверджує юрист Фонду стратегічних справ Української Гельсінської спілки з прав людини Ніна Хома.

Правоохоронці відкрили кримінальне провадження. Роман Кушнерик, юридичний консультант «Ощадбанку», розповів, що факт злочину виявили, коли люди звернулися за грошима. Він пояснив Радіо Свобода, що державний банк не може повернути людям їхні заощадження, бо немає документів, які підтверджують сам факт наявності таких заощаджень.

Згідно з законодавством, якщо працівник банку заподіяв шкоду клієнту, то установа має компенсувати шкоду, а вже потім стягнути з працівника, провина якого доведена, наголошує юрист Ніна Хома.

Банк поклав тягар повернення коштів на самих вкладників, і люди мають довести, що були договори, що вносили певну суму
Ніна Хома

«У даному випадку бачимо інше: банк поклав тягар повернення коштів на самих вкладників, і люди мають довести, що були договори, що вносили певну суму», – говорить Ніна Хома.

Тобто Іван Олексів, який ледь витримує судові засіданні через стан здоров’я, не лише залишився без заощаджень, переживає стрес, а ще й має довести, що його справді обікрали і що його обурення небезпідставне. Зараз усе залежить від судового рішення. Натомість служба безпеки банку не змогла виявити махінації у відділенні на понад мільйон гривень, хоча такою аферою у них під носом займалися цілий рік.

  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG