Доступність посилання

ТОП новини

СБУ відкрила справу через відчуження нафтопереробного комплексу «Лукойлом»


Служба безпеки України викрила протиправну оборудку, внаслідок якої російська компанія «Лукойл» незаконно отримала у власність нафтохімічний комплекс «Оріана» і завдала багатомільйонних збитків державному бюджетові, повідомляє прес-служба СБУ.

У відомстві зазначають, що в 2000 році держава вирішила залучити для оздоровлення компанії «Оріана» приватного інвестора, зважаючи на збитковість її нафтохімічного комплексу, а також на відсутність власної сировини для переробки.

«Для цього спільно з компанією «Лукойл-нафтохім» на базі «Оріани» було створено закрите акціонерне товариство «Лукор». Російська компанія заплатила за участь у бізнесі 100 мільйонів доларів власними цінними паперами. Встановлено, що реальна вартість цінних паперів російської компанії становила лише 27 мільйонів доларів. Тому державі завдано збитків в особливо великих розмірах», – мовиться в повідомленні.

У СБУ наголошують, що інвестор мав погасити кредит в розмірі 170 мільйонів євро, який раніше держпідприємство «Оріана» отримало для модернізації виробничих потужностей, зобов’язання не було виконано, а позику перед одним з європейських банків було повністю сплачено за рахунок державного бюджету.

Після цього в 2004 році службові особи Фонду держмайна, товариств «Оріана» і «Лукор» незаконно передали нафтохімічний комплекс підприємства новому юридичному суб’єктові, підпорядкованому російському «Лукойлу», після чого держава втратила будь-який вплив над стратегічно важливим підприємством.

Відкриття і розслідування кримінальних проваджень за цим фактом неодноразово блокували високопосадовці колишньої влади, зазначають в СБУ.

Справу відкрито за статтею 191 Кримінального кодексу України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем), триває слідство.

XS
SM
MD
LG