Доступність посилання

ТОП новини

Чалий: Росія й сепаратисти не виконують мінських домовленостей


Валерій Чалий, архівне фото
Валерій Чалий, архівне фото

Росія й сепаратистські угруповання «ДНР» і «ЛНР» не виконують мінських домовленостей від 12 лютого, заявив сьогодні заступник голови адміністрації президента Валерій Чалий.

За його словами, це фактично руйнує сподівання на мир і призводить до подальшої ескалації напруженості й до «повернення до іншого сценарію».

Зокрема, сказав він, бойовики за підтримки Росії далі хочуть оточити місто Дебальцеве й тим самим руйнують усі можливості виконання мінських домовленостей.

Чалий також повідомив, що під час обговорення сьогодні вранці у Спільному центрі контролю й координації можливості забезпечити доступ до Дебальцева й деінде представників ОБСЄ цю ініціативу заблокували сепаратисти, і їх «по суті підтримав представник Росії в цьому центрі», додав посадовець.

Керовані Росією бойовики заявили про продовження з їхнього боку наступальних операцій, і через це грубе порушення попередніх домовленостей і всього пакета мінських угод Україна звертається до світової спільноти з вимогою забезпечити виконання мінських домовленостей і висловити рішучий протест у зв’язку з блокуванням роботи місії ОБСЄ, сказав Чалий. Це звернення адресоване країнам-учасникам переговорів у Мінську – Німеччині, Франції, Росії – та країнам Європейського союзу, НАТО, які «фактично надали їм мандат на представлення спільної позиції для досягнення мирного вирішення конфлікту на Донбасі», сказав він. Ескалація цього конфлікту, за його словами, загрожує не тільки територіальній цілісності та суверенітету України, але й безпеці в Європі та у всьому світі.

Крім того, Україна звертається також до постійних членів Ради безпеки ООН із закликом не допустити подальшого порушення засадничих принципів і норм ООН та розгортання повномасштабних воєнних дій у самому центрі Європи. «Шанс на мир має бути використаний. Тільки єдність усього цивілізованого світу і солідарність із Україною дає надію на відновлення миру», – сказав Валерій Чалий.

За умовами домовленостей, досягнених минулого тижня в Мінську, з півночі на неділю мав настати режим припинення вогню. Та порушення цього режиму відбуваються постійно, сторони звинувачують у цьому одна одну й заперечують свою вину. Зокрема, найзапекліші бої тривають біля Дебальцева. Українські силовики заявляють, що, за наявною інформацією, підтримувані Росією сепаратисти отримали з Росії завдання захопити Дебальцеве, важливий залізничний вузол, який контролюють українські війська, за будь-яку ціну, незважаючи на оголошений режим припинення вогню, тому становище там постійно напружене. За останніми повідомленнями, частину міста нападники вже захопили. Тим часом підтримувані Росією сепаратисти заявляють, що й далі продовжать обстріли частини підконтрольної владі України території біля міста Дебальцева, бо вважають її «своєю». Росія ж стала говорити, що не брала на себе в Мінську ніяких зобов’язань і взагалі є не учасником цих домовленостей, а, мовляв, лише «гарантом».

Очікується, що становище на сході України після оголошення перемир’я обговорить Рада безпеки ООН.

XS
SM
MD
LG