Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко: «цинічна атака на мінські домовленості» вимагає твердої реакції світу


(архівне фото)
(архівне фото)

Президент Петро Порошенко назвав «цинічною атакою на мінські домовленості» порушення режиму припинення вогню в Дебальцеві в телефонній розмові, яку він провів сьогодні з канцлером Німеччини Анґелою Меркель.

Він закликав Європейський союз та всю міжнародну спільноту до твердої реакції у відповідь на «віроломні дії бойовиків та Росії», повідомляє прес-служба голови держави.

«Сьогодні світ має зупинити агресора. Звертаюся до постійних членів Ради безпеки ООН із закликом не допустити подальшого порушення основоположних принципів і норм ООН та розгортання повномасштабних воєнних дій у самому центрі Європи», – наводить слова Порошенка Банкова.

Обидва співрозмовники засудили порушення режиму припинення вогню в Дебальцеві, мовиться в повідомленні.

Прес-служба Меркель на цей час іще не повідомляла про цю розмову.

Раніше сьогодні з закликом до світової спільноти засудити розгортання повномасштабних воєнних дій у самому центрі Європи виступив заступник голови адміністрації президента Валерій Чалий.

Становище на сході України після оголошення перемир’я має обговорити сьогодні ввечері Рада безпеки ООН.

За умовами домовленостей, досягнених минулого тижня в Мінську, з півночі на неділю мав настати режим припинення вогню. Та порушення цього режиму відбуваються постійно, сторони звинувачують у цьому одна одну й заперечують свою вину. Зокрема, найзапекліші бої тривають біля Дебальцева. Українські силовики заявляють, що, за наявною інформацією, підтримувані Росією сепаратисти отримали з Росії завдання захопити Дебальцеве, важливий залізничний вузол, який контролюють українські війська, за будь-яку ціну, незважаючи на оголошений режим припинення вогню, тому становище там постійно напружене. За останніми повідомленнями, частину міста нападники вже захопили. Тим часом підтримувані Росією сепаратисти заявляють, що й далі продовжать обстріли частини підконтрольної владі України території біля міста Дебальцева, бо вважають її «своєю». Росія ж стала говорити, що не брала на себе в Мінську ніяких зобов’язань і взагалі є не учасником цих домовленостей, а, мовляв, лише «гарантом».

XS
SM
MD
LG