Доступність посилання

ТОП новини

Дезінформація ЗМІ Росії про нібито «масову здачу українських бійців у полон»


А в мережі Twitter з’явилася фейкова сторінка Радіо Свобода із номерами телефонів Служби зовнішньої розвідки Росії

Російські медіа у вівторок повідомляли про масову здачу у полон українських військових під Дебальцевом. Зокрема телеканал «Звезда» протягом дня повідомляв про 120, а невдовзі вже про 300 українських військових, які начебто здались у полон. У Міністерстві оборони України такі повідомлення спростовують. Тим часом у мережі Twitter з’явилася фейкова сторінка Радіо Свобода із номерами телефонів Служби зовнішньої розвідки Росії.

Російський канал «Звезда» повідомив, що близько 120 українських військових здались у полон так званим «ополченцям» під Дебальцевом.

Пізніше, цей же канал повідомив, із посиланням на «Інтерфакс», про вже більшу кількість буцімто українських військових, що здались у полон до угруповання «ДНР», яке визнано в Україні терористичним.

«Армія «ДНР» взяла під контроль» 80 відсотків території міста Дебальцева, про це заявив представник «міноборони» «ДНР» Едуард Басурін, також він відзначив що кількість тих, хто здався у полон, сягнула 300 осіб».

Таку інформацію на сайті новинного агентства «Інтерфакс» розмістили о 15-й годині. Приблизно через годину на офіційному порталі Міністерства оборони України повідомили, що група військовослужбовців 101-ї окремої бригади охорони Генерального штабу Збройних сил України та 8-го окремого полку спеціального призначення під час виконання бойового завдання з супроводу військових вантажів потрапила у засідку та полон.

«Колона української техніки під час здійснення доставки вантажів для військових, що ведуть бойові дії на Дебальцевському плацдармі, потрапила у засідку. Група супроводження під керівництвом лейтенанта Дмитра Кебеча прийняла бій, але після закінчення боєкомплекту та знищення їх бронетранспортера переважаючими силами противника, була захоплена у полон. За наявної інформації, один з військових важкопоранений», – повідомило Міноборони.

У міністерстві також зазначили, що інформація російських та сепаратистських ЗМІ, щодо масової здачі у полон українських військових і захоплення вже 120 бійців, за твердженнями прес-центру АТО, не відповідає дійсності і є провокаційним «фейком», призначеним для провокування паніки.

Згідно з документом, про комплекс заходів щодо виконання Мінських угод, який доступний на сайті моніторингової місії ОБСЕ, озброєні формування окремих районів Луганської і Донецької областей повинні відвести все тяжке озброєння від лінії зіткнення, згідно з Мінським меморандумом від 19 вересня 2014 року. Станом на 19 вересня місто Дебальцеве перебувало під контролем українських військових.

Фейкова сторінка Радіо Свобода у Twitter

У мережі Twitter 9 лютого з’явилася сторінка, що імітує акаунт Російської редакції Радіо Свобода. Фейкова сторінка навіть використовує ту саму картинку – емблему компанії, смолоскип, але у його дзеркальному відображені.

У віконці фейкової сторінки написано: «Вільні новини на Радіо Свобода. Міняємо вашу Батьківщину на наші кросівки». Нижче додаються два номери телефону, які насправді є публічними номерами Служби зовнішньої розвідки Росії.

На сторінці розповсюджують твіти як із посиланнями на справжні матеріали Радіо Свобода та «Голосу Америки», так і на сайти проросійської пропаганди, які часто поширюють дезінформацію про конфлікт на сході України.

Керівництво Радіо Свобода вже поскаржилося мережі Twitter про несанкціоноване використання своєї інтелектуальної власності.

16.02.2015
Злом сайту Нацгвардії і дезінформація ЗМІ Росії про «Правий сектор»

Як змінювалась одна і та сама «новина» на сайті Національної гвардії України із 14 по 15 лютого далі
12.02.2015
Журналістка «1+1» розповіла, що було перед «гавканням» LifeNews

За словами Ольги Кошеленко, в агресивності російські колеги звинуватили спочатку українських журналістів далі
11.02.2015
Вигадки бойовиків «ДНР» щодо обстрілу Краматорська

В угрупованні «ДНР» тепер запевняють, що не мають «Смерчів» далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG