Доступність посилання

ТОП новини

Путін сподівається, що українські військовці в Дебальцеві самі складуть зброю «шахтарям і трактористам»


Володимир Путін на прес-конференції в Будапешті, 17 лютого 2015 року
Володимир Путін на прес-конференції в Будапешті, 17 лютого 2015 року

Президент Росії Володимир Путін висловив сьогодні сподівання, що українські війська поблизу Дебальцева складуть зброю, українське керівництво «не заважатиме» цьому, а сепаратисти відпустять беззбройних військовиків із «оточення» додому.

Виступаючи на прес-конференції в перебігу візиту до столиці Угорщини Будапешта, Путін заявив, що в Дебальцеві треба «покласти край проблемі, пов’язаній зі збройним угрупованням» – так він назвав Збройні сили України та інших силовиків, які воюють під цим містом.

За його словами, ця проблема, цей «нарив» не має «погіршити відносини між офіційною владою і ополченням Донбасу».

Кпинячи над українськими військами, які дотримуються вимог режиму припинення вогню і через це змушені відступати під масованим наступом ворога, не маючи можливості дати повноцінну відсіч, Путін висловив їм співчуття з приводу їхнього «програшу» і додав: «Це завжди біда для тих, хто програв, особливо коли програєш учорашнім шахтарям чи вчорашнім трактористам». Але, сказав він, «життя піде далі, і я б вважав за непотрібне на цьому зациклюватися».

Крім того, Путін стверджував, ніби «величезна більшість військовиків Збройних сил України… не має ніякого бажання брати участь у братовбивчій війні, …а ополчення Донбасу має велику мотивацію захищати свої родини».

Тим часом в Україні прес-центр антитерористичної операції повідомив сьогодні під вечір, що «ситуація в районі Дебальцева є надзвичайно складною і змінюється практично щогодини», але не уточнив, у який бік вона змінюється. Прес-центр також підтвердив попередні повідомлення Генерального штабу, що, незважаючи на оголошене припинення вогню, частина міста вже захоплена незаконними збройними формуваннями і що в полон до сепаратистів потрапила група українських військовців, які супроводжували вантаж для оборонців міста. При цьому у прес-центрі антитерористичної операції стверджують, що підрозділи сил АТО після маневрування вогнем стримують противника, запеклі бої тривають.

За умовами домовленостей, досягнених минулого тижня в Мінську, з півночі на неділю мав настати режим припинення вогню. Та порушення цього режиму відбуваються постійно, сторони звинувачують у цьому одна одну й заперечують свою вину. Зокрема, найзапекліші бої тривають біля Дебальцева. Підтримувані Росією сепаратисти заявляють, що й далі продовжать обстріли частини підконтрольної владі України території біля Дебальцева, бо вважають її «своєю». Росія ж стала говорити, що не брала на себе в Мінську ніяких зобов’язань і взагалі є не учасником цих домовленостей, а, мовляв, лише «гарантом».

Українські силовики заявляють, що, за наявною інформацією, підтримувані Росією сепаратисти отримали з Росії завдання захопити Дебальцеве, важливий залізничний вузол, який контролюють українські війська, за будь-яку ціну, незважаючи на оголошений режим припинення вогню, тому становище там постійно напружене. За останніми повідомленнями, частину міста нападники вже захопили. За словами українських силовиків, останніми тижнями проти них там воюють добре навчені регулярні війська Росії, наявність яких на Донбасі підтверджує й низка західних країн; натомість у першому ешелоні бойових порядків практично не лишилося місцевих сепаратистів, які через зниження чи й невиплату їм зарплат за найманство втрачають мотивацію воювати далі.

XS
SM
MD
LG