Доступність посилання

ТОП новини

В ОБСЄ вимагають, щоб сепаратисти зупинили наступ на Дебальцеве


Ертугрул Апакан, архівне фото
Ертугрул Апакан, архівне фото

Голова Спеціальної моніторингової місії в Україні Організації з безпеки і співпраці в Європі Ертугрул Апакан закликав у вівторок угруповання «ДНР» і «ЛНР» негайно припинити наступ на місто Дебальцеве і надали спостерігачам місії безперешкодний доступ до міста і до всієї зони, де має бути встановлене припинення вогню.

За його словами, мандат місії був підірваний, коли їй не надали гарантій безпеки в місті через бої, які тривають там, незважаючи на оголошене повне і всеохопне припинення вогню.

Крім того, голова місії висловив занепокоєння долею цивільного населення Дебальцева, щодо якого мають зобов’язання обидві сторони боїв.

За умовами домовленостей, досягнених минулого тижня в Мінську, з півночі на неділю мав настати режим припинення вогню. Та порушення цього режиму відбуваються постійно, сторони звинувачують у цьому одна одну й заперечують свою вину. Зокрема, найзапекліші бої тривають біля Дебальцева. Українські силовики заявляють, що, за наявною інформацією, підтримувані Росією сепаратисти отримали з Росії завдання захопити Дебальцеве, важливий залізничний вузол, який контролюють українські війська, за будь-яку ціну, незважаючи на оголошений режим припинення вогню, тому становище там постійно напружене. За останніми повідомленнями, частину міста нападники вже захопили. Вони також не допускають туди спостерігачів ОБСЄ, заявляючи, що через бої не можуть гарантувати їхньої безпеки. Підтримувані Росією сепаратисти заявляють, що й далі продовжать обстріли частини підконтрольної владі України території біля міста Дебальцева, бо вважають її «своєю».

XS
SM
MD
LG