Доступність посилання

ТОП новини

Росія не вгамовується, бо їй потрібен коридор до Криму – європарламентар


Без Дебальцева і Маріуполя Росія не зупиниться – віце-президент Європарламенту
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:19 0:00

Заступник голови Європарламенту пояснив, чому не замовкають гармати на Донбасі, а румуни радіють, що є членами НАТО

Брюссель – Режиму припинення вогню немає, бо Росії потрібні Дебальцеве і Маріуполь. Таку думку в інтерв’ю Радіо Свобода висловив заступник голови Європарламенту та голови парламентського комітету закордонних справ Мірча Пашку. Водночас євродепутат каже, що єдине, що європейці можуть наразі робити, – це дотримуватися й посилювати санкції щодо Росії.

Для Росії та підтримуваних нею сепаратистів режим припинення вогню небажаний, адже вони не отримали контролю над двома дуже важливими пунктами, зокрема, Дебальцевим, яке є стратегічним транспортним вузлом. Так вважає заступник голови Європарламенту Мірча Пашку. Другий елемент, якого потребує Росія, – це Маріуполь.

Може бути створений територіальний коридор між Росією, контрольованими росіянами територіями в Україні та Кримом, утримувати який без цього буде надзвичайно дорого
Мірча Пашку

«Завдяки цьому може бути створений територіальний коридор між Росією, контрольованими росіянами територіями в Україні та Кримом, утримувати який без цього буде надзвичайно дорого, – каже він. – В мінських домовленостях ці два воєнні елементи не відображені, тож росіяни все ще намагаються це надолужити, а збройний конфлікт триватиме».

Інша причина нестійкого миру, на його думку, полягає у неконтрольованості окремих збройних сепаратистських угруповань, що діють на сході України. Водночас нові домовленості щодо деескалації конфлікту, скажімо Мінськ-3, чи зустрічі в інших форматах, на думку європарламентаря, якщо й стануться, то вже за інших правил гри.

Ми вже були збентежені та розчаровані тим, що треба було збирати Мінськ-2. Третій раунд може відбутися, гадаю, за набагато гірших обставин
Мірча Пашку

«Проблема у тому, що ми вже були збентежені та розчаровані тим, що треба було збирати Мінськ-2, бо надії на перші мінські угоди розтанули. Третій раунд може відбутися, гадаю, за набагато гірших обставин, а правила гри будуть зовсім іншими. Але не можна втратити нагоди, яку дає Мінськ-2. І водночас, єдине, що європейці можуть робити, – продовжувати й посилювати санкції», – каже він.

Путін переміг у Мінську, а санкції – це сигнали громадянам Росії

Європарламентар, проаналізувавши другу мінську угоду, каже що саме Росія «змогла закріпити багато пунктів на свою користь, якщо порівняти з тим, що отримала Україна». «Є лише один-два пукти, які є однаково корисні для обох сторін. Це мало б задовольнити Росію та сепаратистів і стати стимулом для них для припинення вогню», – зазначає він.

Тим часом, на думку Мірчі Пашку, європейські санкції, хоч на перший погляд і не мають великого впливу на політику Кремля, покликані надіслати російському народові сигнал, що цивілізований світ – проти беззаконня, яке чинить Росія в Україні: «Ідея санкцій ще й у тому, щоб показати росіянам, що ми на Заході готові йти на пожертву задля того, щоб вони зрозуміли помилковість поведінки путінського режиму».

Москва заявила, що союз НАТО проявив неповагу до інтересів Росії, коли приєднав до себе нові країни, включно з Румунією. Тут – повна неповага Москви, бо це її не обходить
Мірча Пашку

Аналізуючи застереження Москви щодо неприпустимості розширення НАТО на схід, що лежить в основі нинішнього конфлікту в Україні, євродепутат доходить висновку: «Москва заявила, що союз НАТО виявив неповагу до інтересів Росії, коли приєднав до себе нові країни, включно з Румунією. Але як бути з нашими інтересами, тих країн, що прагнули цього розширення? Тут – повна неповага Москви, бо це її не обходить».

Те, що раніше сталося в Грузії, а нині діється в Україні, підтвердило, що вступивши свого часу до НАТО, румуни зробили надзвичайно правильний крок, каже Мірча Пашку, який раніше в Румунії очолював Міністерство національної оборони.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG