Доступність посилання

ТОП новини

За побиття учасників Майдану наразі засудили двоє людей – Amnesty International


Amnesty International logo in English
Amnesty International logo in English

За побиття учасників Майдану наразі засудили двоє людей, повідомляють у міжнародній правозахисній організації Amnesty International.

«На сьогоднішній день лише двох рядових співробітників органів внутрішніх військ визнали винними. Їхні дії зняли на відео, коли ті змусили чоловіка роздягтися догола і залишили на морозі у всіх на виду. Їх засудили до трьох і двох років позбавлення волі умовно за «перевищення влади і службових повноважень», – йдеться у заяві організації.

Майже всі постраждалі учасники Майдану, з якими розмовляла Amnesty International, заявили, що у них не брали свідчень в якості потерпілих, хоча багатьох спочатку допитували як підозрюваних, нікому з них не повідомили про хід розслідування через багато місяців після подання скарг.

«Досі слідчі зусилля були зосереджені на вбивствах і ймовірній вині високопоставлених посадовців з попередньої влади, проте навіть щодо цього заяв про успіхи лунало більше, ніж спостерігалося результатів. Для більшості ж людей, які отримали поранення і зазнали жорстокого поводження, розслідування ледь почалися», – зазначила Тетяна Мазур, директор представництва Amnesty International в Україні.

Прокурори, з якими розмовляла Amnesty International, посилалися на те, що відразу після протестів силовики знищили докази і не бажали співпрацювати, і що в цьому полягали головні фактори, що перешкоджають розслідуванням.

«Не можна не визнати величезну кількість випадків порушень і складність деяких справ. Однак ще більш важливий факт полягає в тому, що без докорінної реформи органів, що відповідають за розслідування свавілля силовиків, правосуддя для жертв свавілля під час подій Євромайдану залишиться лише невиразною перспективною. А порочне коло безкарності, яке це свавілля породило, не розірветься», – наголошує Мазур.

За даними Міністерства охорони здоров’я, в ході протестів загинули 105 осіб, включаючи 13 співробітників міліції.

У лютому 2014 року під час сутичок протестувальників із силовиками в центрі Києва загинули понад сто осіб, сотні були поранені, найбільше з яких – 20 лютого. Більшість людей загинули від куль снайперів, які влучали протестувальникам у голову, серце і шию. Згодом загиблих учасників акцій протесту почали називати «Небесною сотнею».

За даними Генпрокуратури, всього під час Євромайдану постраждали 2,5 тисячі осіб, 104 з них загинули. У рамках справи про вбивства учасників Євромайдану та насильницьких дій проти них до суду передано 8 обвинувальних висновків, напередодні повідомляв екс-генпрокурор Віталій Ярема.

XS
SM
MD
LG