Доступність посилання

ТОП новини

Як можна зупинити агресію Путіна? (Огляд преси)


Заходу потрібна нова тактика переговорів із Кремлем та альтернативні важелі тиску

Події під Дебальцевим можна було передбачити, переконує експерт газети «День». Адже ще під час зустрічі у Мінську немов би за сигналом лідери сепаратистів заявили, що мінські домовленості на Дебальцеве не поширюються. Тому необхідно було ще до закінчення мінських дебатів почати перекидати до Дебальцева підкріплення й жодним чином не дати перекрити трасу постачання. Нічого цього не було зроблено. Результат не забарився. Також для зменшення тиску на Дебальцеве необхідна відволікаюча наступальна операція. У районі Маріуполя вона була здійснена, але швидко зійшла нанівець без необхідної підтримки. Була втрачена можливість, принаймні, серйозно ускладнити життя противникові, порушити його плани. Вкотре діяли шаблонно, ініціативу віддали ворогові. Після Дебальцева можна вважати, що окупована частина Донбасу на осяжний проміжок часу втрачена. Зараз слід зосередитися на тому, щоб не допустити подальшого просування противника вглиб української території. Експерт вважає, що українська влада від президента до прем’єра живе старими уявленнями й діє непридатними методами. Риторика дуже революційна, а дії часто схожі на контрреволюцію.

Ситуація з Дебальцевим засвідчила, що Росія і підтримувані нею бойовики не поспішають виконувати нові мінські домовленості. Кремль продовжує подвійну гру. У такій ситуації Україні і Заходу потрібна нова тактика переговорів і альтернативні важелі тиску. Експерти газети «Сегодня» визначили чотири варіанти, які можуть допомогти натиснути на Путіна. Це – посилення санкцій, введення миротворчого контингенту ООН, продовження активних переговорів, але вже в «женевському форматі» за участю США, які мають вплив на Росію. Також варто підключити Великобританію, як гаранта безпеки України, згідно з Будапештським меморандумом. Водночас, як наголошує видання, Україні потрібно продовжувати захищати свої позиції на Донбасі. Інакше бойовики можуть піти далі, як вже було під час попередніх перемир'їв. Один із стримуючих факторів – можливі поставки летального зброї зі США. Докладніше про це йдеться в статті «Як зупинити Росію».

Лише спільна жорстка позиція США і Заходу може змусити Росію бодай частково дотримуватись мінських угод, переконує тижневик «Країна». Якщо Путін бачитиме, що Європа починає відхилятися від позиції Штатів, для нього це стане сигналом: можна робити що завгодно. Поки що позиція Заходу спільна. Бо там бачать: Путін однією рукою підписує гарантії миру в Мінську, а другою – надсилає озброєння бойовикам. Взагалі Путін надалі зацікавлений діяти локально, точково. Повномасштабної війни він не потягне. На цьому наголошується в статті «Україна може стати пріоритетним військовим союзником США у Східній Європі».

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG