Доступність посилання

ТОП новини

Греція просить продовжити угоду про позику


Голова уряду Греції Алексіс Ципрас
Голова уряду Греції Алексіс Ципрас

Уряд Греції офіційно передав своїм міжнародним кредиторам проект угоди про продовження програми фінансової допомоги ще на півроку.

Міністри фінансів «зони євро» мають провести спеціальну зустріч з приводу цього звернення 20 лютого.

Греція й інші члени «зони євро» сперечалися щодо формули, необхідної для розширення програми, що загалом передбачає допомогу на 240 мільярдів євро.

Міністри фінансів країн Європейського союзу, які користуються спільною валютою євро, вимагали від Греції просити продовження угоди про допомогу на нині чинних умовах, давши їй останній термін до кінця цього тижня. Греція відкидає цю вимогу, називаючи її «абсурдною».

Водночас обидві сторони визнають, що зрив програми допомоги майже неминуче призведе до дефолту Греції. Банки країни швидко втрачають запаси грошей через те, що вкладники панічно знімають свої кошти.

Нині чинні умови надання Греції допомоги від Європейської комісії, Європейського центрального банку і Міжнародного валютного фонду вимагають від Афін суворих заходів заощадження і радикальних економічних реформ. Ці заходи призвели до зниження рівня життя багатьох греків, і на хвилі такого соціального невдоволення до влади прийшов нинішній уряд Греції, який пообіцяв відкинути міжнародні вимоги.

XS
SM
MD
LG