Доступність посилання

ТОП новини

Словаччина: активіст закликає президента відзначити 70-ліття визволення Європи від фашизму в Києві


Андрей Кіска, архівне фото
Андрей Кіска, архівне фото

Словацький громадський активіст Юрай Месік звернувся сьогодні з відкритим листом до президента Словаччини Андрея Кіски, в якому закликає його зустріти свято перемоги над фашизмом у Києві, з українцями.

«Вважаємо цинічним і абсурдним, якби Ви цей важливий ювілей згадували в Москві, у столиці нині щораз агресивнішої Росії, яка впадає у крайній націоналізм», – наголошує в листі Юрай Месік.

Враховуючи воєнну окупацію Криму і «розплутану криваву війну з нашим східним сусідом», візит Андрея Кіски до Москви був би «недоречним», вважає словацький активіст.

Зате приїзд до Києва, участь у відзначенні 70-ліття закінчення Другої світової війни в Україні «були б не тільки виразом підтримки громадянами Словаччини громадян України в часі, коли вони чинять опір воєнній агресії Росії, а й проявом міжнародного визнання України, українського народу і величезних жертв, які вони понесли в боях за свободу Європи», – мовиться далі в листі.

Як сказав Юрай Месік Радіо Свобода, саме у зв’язку з 70-літтям перемоги над нацизмом слід наголосити, які велетенські втрати понесла Україна: «Адже у Другій світовій війні загинуло близько 7 мільйонів українців, з яких більшість були цивільні громадяни, це 16 відсотків від кількості тодішнього населення України. Тоді загинув 1 мільйон 650 тисяч українських вояків, а це більше, ніж загальна кількість загиблих вояків усіх західних країн, разом узятих. Тобто з погляду людських жертв у Другій світовій війні Україна понесла більші втрати, ніж усі країни нинішнього Європейського союзу».

Сьогодні лист був надісланий президентові Словаччини Андрею Кісці. Крім ініціатора листа Юрая Месіка, свої підписи під листом поставили понад 40 відомих словацьких журналістів, учених, громадських діячів.

Відкритий лист президентові Словацької Республіки панові Андрею Кісці

Відзначте 70-у річницю визволення Європи від фашизму в Києві

Братислава, 19 лютого 2015 р.

Шановний пане президенте,

За повідомленнями засобів інформації, Ви зараз вирішуєте, де і як Ви, чільний представник Словацької Республіки, мали б відзначити 70-ліття поразки фашизму в Європі.

Ми б вважали цинічним і абсурдним, якби Ви цей важливий ювілей ушанували в Москві, у столиці нині щораз агресивнішої Росії, яка впадає у крайній націоналізм. Нам здається, в час воєнної окупації Криму і розплутаної кривавої війни з нашим східним сусідом Ваша поїздка до Москви була б недоречною.

Та не їхати до Москви – нині цього вже мало. Ми переконані, що обов’язком Словаччини є активна підтримка нашого сусіда, на якого напали. Ми свідомі того, що Ви як президент Словацької Республіки не володієте потрібною виконавчою владою, але і символічні дії мають в історії дуже велике значення. Правильним кроком із Вашого боку ми тому вважали б відзначити поразку фашизму в Європі в Києві.

Ваша участь у відзначенні поразки фашизму в Києві була б не тільки виразом підтримки громадянами Словаччини громадян України в час, коли вони чинять опір воєнній агресії Росії, а й проявом міжнародного визнання України, українського народу і величезних жертв, які вони понесли в боях за свободу Європи.

У Другій світовій війні загинуло 6 мільйонів 850 тисяч громадян України, це більш ніж 16% від загальної кількості громадян.

У боях проти фашизму, за свободу Європи загинуло 1 мільйон 650 тисяч українських вояків, це більше, ніж кількість усіх загиблих вояків західних союзників.

Спогади європейців про жертви і внесок українців у поразку фашизму і свободу нашого континенту вже давно залужили нашого визнання. 70-а річниця кінця Другої світової війни є нагодою нарешті висловити Україні та українцям це визнання. Від імені громадян Словаччини це символічно можете зробити Ви, поїхавши до Києва.

Дякуємо,

від імені тих, хто підписав лист,

Юрай Месік

Григорій Месежніков

XS
SM
MD
LG