Доступність посилання

ТОП новини

Росія й сепаратисти заперечують проти миротворців на сході України


Ілюстраційне фото: миротворці ООН у Лівані
Ілюстраційне фото: миротворці ООН у Лівані

Росія і підтримувані нею збройні сепаратисти фактично відкинули сьогодні ідею про введення на схід України миротворчих сил, яку затвердила вчора Рада національної безпеки і оборони України.

У Москві речник Міністерства закордонних справ Олександр Лукашевич заявив, що Росії «неясні» подробиці цієї ініціативи, цілі й мандат можливої миротворчої місії. За його словами, про таку місію нічого не сказано в останніх мінських домовленостях, досягнених 12 лютого, заявив він і повторив твердження Москви, що основна відповідальність за повне виконання цих домовленостей «лежить на сторонах конфлікту в Україні» – якою Росія себе офіційно не вважає.

У Донецьку один із чільних діячів сепаратистського угруповання «ДНР» Денис Пушилін, який від його імені присутній на зустрічах Тристоронньої контактної групи, прямо заявив, що звернення Києва про введення миротворців є «порушенням» мінських домовленостей.

Іще один із ватажків донецьких сепаратистів Едуард Басурін, який спершу був ніби не проти думки про миротворців, уточнив, що мав на увазі тільки їхнє розташування на «кордоні», як він сказав, між окупованими ними територіями і рештою України, але не на державному кордоні з Росією на дільниці, яку наразі Україна не контролює.

Учора Рада національної безпеки і оборони на пропозицію Петра Порошенка вирішила, що Міністерство закордонних справ має підготувати, а Верховна Рада затвердити звернення до Організації Об’єднаних Націй і Європейського союзу з закликом ввести на схід України миротворчу місію. За словами президента, це мала б бути поліційна місія ЄС із мандатом Ради безпеки ООН. Секретар РНБО Олександр Турчинов наголосив, що така місія має розташуватися і на лінії розмежування з сепаратистами, і на непідконтрольній Києву ділянці кордону з Росією.

XS
SM
MD
LG