Доступність посилання

ТОП новини

НАТО готується до можливого нападу на країни Балтії – міністр оборони Британії


Майкл Феллон, міністр оборони Британії
Майкл Феллон, міністр оборони Британії

Велику Британію «непокоїть Путін» і те, як «він випробує НАТО»

Увечері 18 лютого два російські військові літаки наблизилися до повітряного простору Великобританії. Це вже другий подібний інцидент від початку року. Офіційний Лондон називає це спробами росіян «щось довести», при цьому не лише британцям. Міністр оборони Британії Майкл Феллон вважає, що Росія сьогодні є реальною загрозою для Балтійських держав.

Британський міністр оборони Майкл Феллон сказав, що Росія становить «реальну та безпосередню небезпеку» для Естонії, Литви та Латвії, тому НАТО готується до можливих атак на країни Балтії.

Феллон додав, що президент Росії Володимир Путін може вдатися до прихованих тактик, щоб спробувати дестабілізувати три країни, колишні радянські республіки, які сьогодні знаходяться на східному фланзі НАТО.

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров 19 лютого у відповідь заявив, що коментарі Феллона виходять за рамки «дипломатичної етики», а країни НАТО протидіють «міфічній російській загрозі».

Речник російського міністерства Олександр Лукашевич сказав, що це НАТО «становить загрозу, яку (Москва має – ред.) враховувати під час власного військового планування».

Феллон зробив свою заяву під час візиту до Африки 19 лютого, через день після того, як британські винищувачі підняли в повітря через появу двох російських військових літаків біля південного узбережжя Англії. Це другий подібний інцидент у цьому році.

Міністерство оборони Британії заявило, що ввечері 18 лютого літаки Королівських військово-повітряних сил «супроводжували» російські літаки з британської «зони інтересів», але російські бомбардувальники не порушили повітряний простір Великобританії.

Девід Камерон
Девід Камерон

Це, зокрема, заявив прем’єр-міністр країни Девід Камерон.

«Російські військові літаки не порушили суверенний повітряний простір Британії. Я думаю, що цей інцидент демонструє, що ми маємо швидкі літаки, пілоти та системи для захисту країни. Я підозрюю, що те, що відбувається, – це спроби росіян щось довести. Я не вважаю, що нам варто удостоювати це серйозною відповіддю», – сказав він.

НАТО допоможе країнам Балтії

Лінас Лінкевічус
Лінас Лінкевічус

Тим часом, міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкевічус 19 лютого сказав, що Росія становить загрозу не лише для країн Балтії, але й інших держав, у тому числі, Молдови. В ефірі радіо «Бі-Бі-Сі» він заявив: «Росія поводить себе агресивно зараз, під час нашої розмови».

Тим не менш, Лінкевичус впевнений, що НАТО відреагує на будь-яку загрозу територіальної цілісності Латвії.

Якщо ми не зможемо належним чином відреагувати на те, що відбувається в Україні, Росія матиме велику спокусу провокувати ситуації в інших місцях
Лінас Лінкевічус

«Якщо ми не зможемо належним чином відреагувати на те, що відбувається в Україні, Росія матиме велику спокусу провокувати ситуації в інших місцях. Тоді ми зіткнемося з більш серйозною проблемою», – додав він.

Президент Литви Даля Ґрібаускайте та президент Естонії Тоомас Гендрік Ільвес останнім часом також висловлювали побоювання з приводу агресивної поведінки Росії і потенційної загрози для країн Балтії.

«Ситуація розігрівається»

У січні Великобританія викликала російського посла для роз’яснення після схожого випадку. Тоді російськи бомбардувальники перелетіли Ла-Манш. Минулого року на північ від Британії були помічені російські підводні човни.

Вже тоді Феллон сказав, що його «непокоїть Путін» і те, як «він випробує НАТО». За словами міністра, альянс «має бути готовим до будь-якого виду агресії з боку Росії, незалежно від її форми». Феллон заявив, що Росія може повторити тактику, використану в Криму та на сході України, в країнах Балтії.

Він звернув увагу на залучення Москви до українського конфлікту, на бомбардувальники, що літають поблизу британського повітряного простору, а також на затримання естонського агента служби безпеки росіянами минулого року.

«Є танки та бронетанкова зброя, що перетинає кордон із Україною. Є естонський прикордонник, якого затримали і досі не повернули (в Естонію – ред.), – сказав Феллон. – Коли (російські – ред.) літаки літають над Ла-Маншем, коли (російські – ред.) підводні човни плавають у Північному морі, то мені починає здаватися, що ситуація розігрівається».

Літаки країн НАТО перехоплювали російські літаки багато разів минулого року на тлі підвищеної напруженості у відносинах між Москвою та Заходом через участь Росії в конфлікті в Україні.

Раніше цього місяця Феллон заявив, що Британія відправить чотири винищувачі «Тайфун», щоб допомогти НАТО підтримувати порядок у повітряному просторі над Балтійськими державами. Він також пообіцяв залучити до тисячі британських солдатів до сил швидкого реагування НАТО, які незабаром збираються створити.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG