Доступність посилання

ТОП новини

Добровольчі батальйони спростовують участь у штабі, представленому Семенченком


Народний депутат запевняє, що про «паралельний Генштаб» не йдеться

Низка добровольчих батальйонів спростувала свою участь у координаційному штабі добровольчого руху, представленого напередодні народним депутатом від «Самопомочі» Семеном Семенченком. Не підтверджують свою участь у штабі і в добровольчому корпусі «Правий сектор», лідер якого, народний депутат Дмитро Ярош раніше виступив на підтримку ідеї про утворення, що координувало б дії різних добровольчих обʼєднань на фронті.

Батальйони «Донбас», «Кривбас», «Полтава», добровольчий корпус «Правий сектор» готові обʼєднатися у координаційний штаб, повідомив раніше цього тижня Семен Семенченко. Виступаючи у Дніпропетровську, народний депутат заявив про те, що події останніх тижнів «показали неспроможність особового складу Генштабу керувати військами». При цьому фактичний комбат «Донбасу» зауважив: про паралельний Генштаб мова не йде.

«Це не є паралельним Генеральним штабом, ні в якому разі. Це не є якоюсь дурістю на кшталт військового перевороту. Це – центр координації, обміну розвідданими, розробки плану спільних операцій, передача цих планів зокрема Генеральному штабу, аналіз дій Генерального штабу, надання додаткового незалежного каналу інформації зокрема й для президента України».

Ні сном, ні духом

Протягом кількох годин напередодні Радіо Свобода намагалося зʼясувати позицію з цього приводу Генштабу, штабу АТО і Національної гвардії, до складу якої входить частина з названих Семенченком батальйонів. Зрештою, на сайті МВС зʼявилася заява представників щонайменше 30 добровольчих формувань, у якій вони заперечили свою участь у штабі і порадили Семенченкові «зайнятися реальною роботою». Комбати наголосили, що їхні формування нормально функціонують і не мають ніяких проблем із підпорядкуванням.

«У нас є повна координація з усіма підрозділами, які є, – наголосив зокрема командир батальйону «Чернігів» Роман Пицків. – Тож я не бачу сенсу у створенні у такий складний час іще якогось окремого центру координації. Це для мене незрозуміла ідея».

Спростували свою участь у штабі і в добровольчому батальйоні «Айдар», який підпорядковується Міноборони. Прес-секретар Катерина Кравченко розповіла Радіо Свобода, що батальйон не отримував ніяких пропозицій про обʼєднання.

«Ми з добровольчими батальйонами весь цей час спілкуємося, дружимо, обговорюємо, обмінюємося розвідданими і при цьому підпорядковуємося Генеральному штабу. Але про створення того, про що говорив пан Семенченко, ні сном, ні духом абсолютно ніхто не знає», – зазначила вона.

Серед заявлених народним депутатом Семеном Семенченком обʼєднань, які нібито погодилися на участь у координаційному штабі, свою причетність до ініціативи заперечили й у батальйоні «Дніпро-1», а також у русі «Автомайдан».

На підтримку ідеї формування структури, яка координувала б роботу добровольчих батальйонів, раніше виступив лідер «Правого сектору», позафракційний народний депутат Дмитро Ярош. Він наголосив, що таке формування мало б стати підмогою Генштабу.

Добровольчий український корпус (ДУК) «Правий сектор» зрештою також опинився у переліку Семена Семенченка. Як пояснив Радіо Свобода командир 5-го окремого батальйонуз позивним «Чорний», із добровольцями з «Правого сектору» з цього приводу поки тривають переговори, у ДУК хочуть зрозуміти, чим конкретно займатиметься такий штаб.

Суспільству пропонують новий політпроект – експерт

Політолог Володимир Цибулько не виключає, що таке обʼєднання, якщо воно і справді діятиме, працюватиме на політичну перспективу.

«Швидше за все, вкинута така політтехнологічна ідея, в разі чого –запропонувати суспільству новий політпроект з яскравим мілітарним відтінком. Військові завжди користувалися високою довірою в суспільстві, а особливо зараз. Багато політтехнологів і політиків уже мислять категоріями, як на цьому мілітарному коні подовжити своє політичне буття», – вважає експерт.

На його думку, фактичне висловлення недовіри командуванню може бути й викликом конкретно президентові України Петрові Порошенку як головнокомандувачу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG