Доступність посилання

ТОП новини

У Сіднеї на українському ярмарку збиратимуть гроші для вдів військових


(автор фото – одна з організаторок заходу Ірина Білик)
(автор фото – одна з організаторок заходу Ірина Білик)

Такий захід відбуватиметься вдруге. Завдяки зібраним коштам на першому ярмарку, організаторки допомогли трьом вдовам із Херсонщини

Сідней – 21 лютого в Сіднеї відбудеться другий український ярмарок, під час якого збиратимуть гроші для допомоги вдовам українських військових, які залишилися із малими дітьми. Організаторки ярмарку – дві українки, які проживають у Сіднеї, Ірина Білик та Лілія Дутчак. Після першого такого заходу в листопаді, жінки передали близько семисот австралійських доларів (більше 550 американських доларів) трьом вдовам із Херсонської області. Цього разу для їхніх дітей збиратимуть одяг. А вторговані на ярмарку кошти розподілять між іншими вдовами.

Українська дитяча письменниця Ірина Білик та власниця інтернет-магазину українських вишиванок у Сіднеї Лілія Дутчак якось вирішили організувати захід для діаспорян. Планували, що це буде культурна подія насамперед для новоприбулих емігрантів та австралійців з українським корінням. Показ української культури, зустріч та спілкування, якого не вистачає в спільноті. Та ситуація на Донбасі внесла корективи. І в листопаді в Українському народному домі у Сіднеї жінки організували ярмарок, під час якого збирали кошти для вдів, чиї чоловіки загинули на передовій.

«Зараз в Україні йде війна. Хоча ніхто її не називає війною. Тож ми хотіли об’єднати, щоб це були не лише веселощі й радість, але щоб була ціль. І вирішили збирати гроші для жінок-вдів і дітей-сиріт, які залишилися вдовами і сиротами через те, що їхніх чоловіків і батьків вбили під час війни», – каже Лілія Дутчак.

Ірина Білик розповідає, що в Австралії держава піклується про забезпечення жінок, існують навіть спеціальні програми. Тож якщо в австралійки не буде грошей купити продукти для дітей, у центрі допомоги їй дадуть на це ваучер. В Україні такого немає. А зі спілкування з вдовами Ірина зробила висновок, що багатьом українським жінкам, у яких чоловіки загинули на сході, держава не надала матеріальної допомоги.

(автор фото – Ірина Білик)
(автор фото – Ірина Білик)

Після першого ярмарку жінки фінансово підтримали трьох вдів із Херсонщини

На першому українському ярмарку в скриньку для пожертв на вдів Ірина та Лілія зібрали майже сімсот австралійських доларів. Кошти розподілили між трьома жінками із сіл Херсонської області, які мають по кілька малолітніх дітей.

Вони не очікували, що хтось в Австралії про них пам’ятає. Але це також моральна підтримка
Ірина Білик

«Вони не очікували, що хтось в Австралії про них пам’ятає. Але це також моральна підтримка. Ми живемо дуже далеко від України. І люди не розуміють, що тут також є українці, і що їхній біль– також наш біль. І якраз хотілося морально підтримати. Ми знаємо, що не зможемо їм повністю допомогти фінансово. Але коли є надія, коли ти знаєш, що хтось тебе там любить, і хтось розділяє твій біль – стає набагато легше пережити цю втрату», – розповідає Білик.

Лілія Дутчак зі свого маленького бізнесу, онлайн-магазину українських вишиванок, окремо також допомогла двом жінкам із Чернівецької області. В однієї із них на сході загинув чоловік, який там був волонтером. Лілія розповідає, що його вдова була дуже вдячна за перераховані кошти, тому що від держави так і не отримала допомоги.

Український ярмарок набирає обертів

На другому українському ярмарку організаторки сподіваються зібрати більше коштів на потреби вдів. Минулого разу вони дозволяли майстрам ще й окремо збирати гроші у скриньки на різні потреби українських військових. Приміром, одна з учасниць, яка продавала національну їжу, наторгувала більше трьох із половиною тисяч австралійських доларів. Гроші збирала для кіборгів, яким їх і перерахувала. Цього ж разу організаторки проситимуть усіх учасників жертвувати кошти вдовам вояків.

Під час самого заходу буде ярмарок, музична частина, розваги для дітей та невеличке кафе.

Цього разу нам вдалося зацікавити майстрів, які займаються різьбленням по дереву. Буде майстер, який виготовляє вироби зі шкіри. Ліля буде продавати українські вишиванки
Ірина Білик

«Ярмарок буде більш український, буде більше можливостей купити українські сувеніри. Тобто, люди, які не хочуть їхати в Україну або не можуть поїхати, зможуть прийти і саме тут придбати. Цього разу нам вдалося зацікавити майстрів, які займаються різьбленням по дереву. Як і минулого разу, буде майстер, який виготовляє вироби зі шкіри. Ось Ліля у нас буде продавати українські вишиванки, будуть люди, які продаватимуть українські страви. Буде жінка, сама австралійка, яка продаватиме листівки у стилі витинанки. І це чудово, бо український ярмарок набирає обертів», – продовжує Білик.

Для українських дітлахів збиратимуть якісні речі

Окрім грошей, на ярмарку збиратимуть речі для дітей. Їх надішлють вдовам, яким уже допомагали грішми.

Для дітей можна розповсюдити не лише тим вдовам, яким ми допомогли, а й тим, кому потрібно
Лілія Дутчак

«Я думаю, що речі для дітей можна розповсюдити не лише тим вдовам, яким ми допомогли, а й тим, кому потрібно. Можливо, ми зробимо якийсь контакт в Україні і те все буде там зберігатися. Бо речей, я думаю, з часом буде багато. Це не будуть старі речі. А в гарному стані, або ж і нові. Тобто, речі будуть хороші, якісні. І я думаю, що це буде дуже великий плюс для тих, хто у великій нужді, для мам, які залишилися з діточками-сиротами», – пояснює Дутчак.

Про перераховані кошти організаторки звітують на сторінці ярмарку у Фейсбук. Там також публікують світлини вдів, яким уже допомогли. У майбутньому Ірина Білик та Лілія Дутчак планують розвивати український ярмарок. Поки триватимуть військові дії, збиратимуть допомогу. У мирні часи щонайменше тричі на рік робитимуть сезонний ярмарок для зустрічі українців у Сіднеї.

  • Зображення 16x9

    Дар’я Бунякіна

    Співпрацює із Радіо Свобода з 2010 року. Народилася у Черкасах. Закінчила Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького за спеціальністю «Журналістика». Має досвід роботи в газетній та телевізійній журналістиці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG