Доступність посилання

ТОП новини

Британія відповідальна за Україну (світова преса)


У новому звіті Європейського комітету Палати лордів Великої Британії політики критикують європейський і британський підхід до української кризи

Британська газета Guardian пише про парламентський звіт, що звинувачує керівництво Британії у бездіяльності стосовно української кризи. Юлія Тимошенко у статті для Project Syndicate зазначає, що нова Мінська угода навряд чи призведе до миру в Україні. Американський письменник російського походження розповідає про те, як це – дивитися російське телебачення без зупинок упродовж тижня. А ще один американський часопис Newsweek пише про британських архітекторів, які хочуть найближчим часом розпочати судову справу проти кондитерської корпорації українського президента Петра Порошенка.

У новому звіті Європейського комітету Палати лордів Великої Британії політики критикують європейський і британський підхід до української кризи, повідомляє газетa Guardian. У звіті також ідеться про те, що компетентність Міністерства закордонних справ Британії стосовно Росії значно погіршилась, що призвело до «критичного неправильного розуміння ситуації напередодні початку кризи». Звіт також зазначає, що «Велика Британії мала особливу відповідальність перед Україною як держава, яка підписала Будапештський меморандум у 1994 році».

«Комітет вважає, якщо Росія не змінить тактики, санкції проти неї мають посилити, особливо проти близького кола російського президента Володимира Путіна, а не чиновників середньої ланки в Криму. ЄС також має поширити санкції проти російського фінансового сектору», – повідомляє газета.

Автори звіту також вважають, що відносини Європи та, зокрема, Британії з Росією були довгий час засновані на оптимістичному припущенні, яке не відповідає дійсності, що Росія намагається стати демократичною європейською країною.

«У Міністерстві закордонних справ Великої Британії, вважає комітет, погіршилась здатність мислити критично стосовно Росії. Глибоке політичне та культурне знання також втратили», – повідомляє Guardian.

Лідер «Батьківщини» Юлія Тимошенко у статті для медіа-організації Project Syndicate пише, що нова Мінська угода навряд чи принесе мир в Україну, адже ця домовленість не передбачає механізму впровадження, як, наприклад, вилучення Росії з фінансової системи SWIFT при порушенні угоди.

На думку Тимошенко, західні партнери України мають забезпечити її летальною зброєю. Тим часом, Київ мусить розпочати судову справу проти Кремля у Міжнародному кримінальному суді за скоєння військових злочинів і злочинів проти людяності.

«Те, що станеться в Україні, – не фінансова криза Греції – стане критичним випробуванням того, чи європейська та трансатлантична єдність зможе вижити. Лінії розлому, що починаються в Україні, підривають фундаментальні цінності, які лежать в основі післявоєнного миру та процвітання Європи. Нездатність захистити ці цінності в Україні призведе до їхнього зникнення далеко за межами наших кордонів. Захід, розділений кризою, не може вистояти. Настав час діяти», – підсумовує Тимошенко.

Американський часопис New York Times Magazine публікує історію американського письменника, який народився у Ленінграді, Гарі Штейнгарта про те, як він тиждень поспіль дивився три російських телеканали одночасно. За умовами експерименту, телевізори були увімкнені під час усіх годин неспання.

На третій день він помітив певну тенденцію у фільмах про неодружених росіян, яким за 30. «Як і більшість російських романтичних комедій, ці стрічки здаються задовгими, багатослівними та до сміху цнотливими», – пише Штейнгарт. На третій день учасник експерименту починає пити алкоголь.

Наступного дня він дізнається, що – на відміну від решти світу – росіяни ведуть зразково «нефашистське» життя. В Україні «нацистські фашисти» проводять смолоскипні паради, пов’язані з нацизмом, на честь «нео-нациста» Степана Бандери, а британський принц Гаррі носив нацистську форму.

У Росії все по-іншому. «На місці катастрофи літака Air Asia в Яванському морі, «індонезійська влада значною мірою покладається на російських дайверів і їхнє обладнання». На півночі Росії ми знайомимося з Олексієм Тряпіциним, листоношею у маленькому селі, що, якимось чином, не курить і не п’є», – пише Штейнгарт.

Кріс Міллер, журналіст Mashable: «Занадто добра стаття. Гарі Штейнгарт тиждень дивився російське державне телебачення. Ось що він дізнався»

На шостий день учасник експерименту починає пити алкоголь вже після сніданку, а новини Штейнгарт не може дивитися без двох міні-пляшок горілки «Абсолют».

Наприкінці експерименту Штейнгарт доходить висновків, що коли ти дивишся «Шоу Путіна», то живеш у наддержаві. «Ви – повстанець в Україні, який хоробро зрівнює з землею донецький аеропорт за допомогою російської зброї. Ви – російськомовна бабуся, яка стоїть біля свого зруйнованого будинку в Луганську та лає фашистських нацистів. Ви – священик, який водою освячує російський гуманітарний конвой. Жити і виживати. Ось що, напевно, означає бути росіянином», – пише Штейнгарт.

Американський часопис Newsweek пише про судову справу проти української кондитерської корпорації «Рошен», очолюваної президентом Петром Порошенком, яку британська архітектурна фірма Jones East 8 хоче розпочати найближчим часом. Директор цієї компанії Філіп Хадсон заявив, що «Рошен» украв їхній дизайн заводу з переробки молока, який корпорація побудувала у Вінниці. Представники «Рошена» стверджують, що заплатили Jones East 8 за ескізи, надавши їм право авторства. Однак Хадсон через суд вимагає, щоб кондитерська корпорація заплатила йому 140 тисяч доларів плюс витрати на суд.

Хадсон розповів, що у 2012 році президент корпорації В’ячеслав Москалевський під час персональної зустрічі відмовився заплатити архітекторам більше, ніж перший внесок у 60 відсотків від ціни проекту. Таким чином, Jones East 8 втратила близько 50 тисяч доларів, що, за словами президента компанії, було великим шоком для їхньої невеликої команди. Вони мусили звільнити людей і навіть досі винні деяким своїм працівникам гроші.

Дмитро Зак, кореспондент Agence France-Presse: «Незвичайне викриття від Newsweek про потворну сторону «Рошена» Порошенка»

Сьогодні Хадсон чекає на реформи у судовій системі України, тому що вважає, що корупція у державі завадить йому перемогти у цій справі. У будь-якій дійсно демократичній державі його перемога була б гарантованою. Newsweek пише, що Порошенко може або «використати свій вплив, щоб справу не було розпочато, або він дозволить розглядати свою репутацію під мікроскопом, у той час як його компанію тягатимуть по судах».

  • Зображення 16x9

    Анна Шаманська

    Працюю на телеканалі «Настоящее время», створеному Радіо Свобода з участю «Голосу Америки», з 2015 року. Відіграла важливу роль у трансформації каналу у впізнаваний онлайн-бренд в пострадянських країнах. Стала однією із перших авторів коротких експлейнерів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG