Доступність посилання

ТОП новини

Ми наближаємося до моменту, коли дипломатія буде безплідною, треба діяти – Туск


Дональд Туск
Дональд Туск

ЄС має запровадити нові обмежувальні заходи проти Російської Федерації і взяти до уваги пропозицію Петра Порошенка щодо залучення представників Євросоюзу до моніторингу припинення вогню на Донбасі. Про це заявив президент Європейської ради Дональд Туск.

Він відзначає, що від минулої неділі, 15 лютого, Європейський союз докладав усіх можливих зусиль, щоб нові мінські угоди запрацювали, навіть попри подальші атаки на Дебальцеве та інші райони з боку сепаратистів, яких військово підтримує Росія.

«Нині ми стикаємося з реальністю, що тиждень по тому зафіксовано понад 300 порушень режиму припинення вогню. Люди далі гинуть. Ми наближаємося до моменту, коли подальші дипломатичні зусилля будуть безплідними, якщо їх не підтримати впевнено подальшими діями», – заявляє президент Європейськї ради.

Він повідомив, що проводить консультації з лідерами ЄС щодо подальших кроків.

«Вони будуть спрямовані на те, щоб збільшити ціну агресії щодо східної України, і стосуватимуться також інших заходів, що сприятимуть деескалації. Наприклад, пропозиція президента України щодо можливої допомоги ЄС у справі моніторингу режиму припинення вогню. Лише слова, підкріплені діями, зрештою, принесуть надію на політичне вирішення цього конфлікту», – наголосив Туск.

Він також повідомив, що наступного понеділка, 23 лютого, відвідає Київ.

Після відповідного рішення РНБО МЗС України готує звернення до ООН і ЄС щодо направлення в Україну міжнародної миротворчої місії під егідою ООН. Президент Петро Порошенко повідомив, що обговорював це питання з Анґелою Меркель, Франсуа Олландом та Володимиром Путіним під час перемов у Мінську 11–12 лютого.

XS
SM
MD
LG