Доступність посилання

ТОП новини

В Івано-Франківську вшановують пам’ять Героїв Небесної сотні і франківського Героя


Віче-реквієм пам’яті Героїв Небесної сотні відбувся у п’ятницю, 20 лютого, у Прикарпатському національному університеті імені Василя Стефаника в Івано-Франківську біля пам’ятника одному з Героїв – Романові Гурику. А в Києві його батьки цього ж дня отримали Зірку Героя України, якою посмертно нагороджено їхнього сина.

Також в Івано-Франківську люди зібралися на віче-реквієм для вшанування пам’яті Героїв Небесної сотні на Вічевому майдані. Потім відбулася хода громадськості центральними вулицями міста до Меморіального скверу, де похований Роман Гурик і де священики відслужили поминальну панахиду.

В Івано-Франківську є вулиця імені Романа Гурика, а у п’ятницю на приміщенні школи-ліцею № 23, де він навчався, а тепер вчиться його сестра Христина, відкрито і освячено меморіальну дошку.

19-річний студент філософського факультету Роман Гурик загинув 20 лютого минулого року в Києві. За словами ректора університету, професора Ігоря Цепенди, Роман загинув від кулі снайпера саме у той час, коли в Івано-Франківську студенти трьох державних вишів вийшли на студентське віче.

Героями Небесної сотні є семеро прикарпатців.

У п’ятницю, 20 лютого, в Україні вшановують пам’ять Героїв Небесної сотні. Цей день, за указом президента, відзначатимуть цього дня щороку.

У лютому 2014 року під час сутичок протестувальників із силовиками в центрі Києва загинули понад сто осіб, сотні були поранені, найбільше з них – 20 лютого. Більшість людей загинули від куль снайперів. Згодом загиблих учасників акцій протесту почали називати Небесною сотнею.

XS
SM
MD
LG