Доступність посилання

ТОП новини

ОБСЄ підтверджує: українці не контролювали російський «гумконвой»


(архівне фото)
(архівне фото)

Організація з безпеки і співпраці в Європі підтвердила, що представники України не брали участі в оформленні частини чергового російського «гуманітарного конвою», який був введений в Україну через російський пункт пропуску «Донецьк».

Українці взагалі не були присутні під час оглядів, повідомила у п’ятницю, 20 лютого, Спостережна місія ОБСЄ на російських пунктах пропуску «Гуково» і «Донецьк» у Ростовській області.

Російські прикордонники і митники лише швидко оглянули ззовні 15 машин, які йшли через російський «Донецьк» на окуповану сепаратистами частину Донбасу, і так само вчинили при їхньому поверненні, мовиться в повідомленні. При цьому росіяни не використовували під час огляду службових собак, як було раніше, зауважили спостерігачі ОБСЄ.

Іще 15 машин нового, вже 15-го російського «гуманітарного конвою», ввели до України через інший пункт пропуску, «Матвеєв Курган», де постійної прикордонної місії ОБСЄ немає.

Речник Інформаційно-аналітичного центру Ради національної безпеки і оборони України Андрій Лисенко повідомляв раніше у п’ятницю, що українські прикордонники та митники, які чергують на цих російських пунктах пропуску, не брали участі в оформленні чергового «гуманітарного конвою» з Росії, тому інформація про його вміст відсутня.

А Міністерство закордонних справ України наголосило, що і цей «гуманітарний конвой», як і всі попередні, був введений із грубим порушенням міжнародних і українських вимог. Відтак і цей вантаж не може вважатися переміщеним законно, що ставить під сумнів його гуманітарний характер, заявив речник МЗС Євген Перебийніс.

Міністерство надзвичайних ситуацій Росії заявляло, що 30 автомашин везуть понад 200 вантажів неуточненої «гуманітарної допомоги».

В Україні вже багато разів звертали увагу, що Росія ще жодного разу не виконала міжнародних норм і вимог Києва щодо надання гуманітарної допомоги і введенням своїх «гуманітарних конвоїв» із невідомими вантажами без згоди і дозволу української сторони грубо порушує українське і міжнародне законодавство. Україна і Міжнародний комітет Червоного Хреста відмовляються приймати чи супроводжувати ці «гуманітарні конвої», бо Росія не подає детального переліку вантажів або повідомляє про вантажі, які не можуть бути визнані гуманітарними. В Україні також звертають увагу, що щоразу після введення чергового «конвою» сепаратисти посилюють обстріли й напади на українські позиції.

XS
SM
MD
LG