Доступність посилання

ТОП новини

Греція і єврогрупа домовляються щодо позики


Греція і її кредитори з країн зони обігу євро досягли тимчасової компромісної домовленості про продовження кредитування Афін, щоб уберегти країну від дефолту.

За умовами домовленості, досягненої ввечері у п’ятницю, 20 лютого, кредитування Греції продовжать на чотири місяці (а не на шість, як прагнули Афіни).

Натомість Греція зобов’язалася не вживати заходів, які можуть змінити вже визначені бюджетні параметри.

До вечора понеділка, 23 лютого, Греція має подати єврогрупі перелік своїх реформ, передбачених нині чинною програмою міжнародної допомоги, які вона зобов’яжеться здійснювати за новою домовленістю. Ця домовленість запрацює, якщо міжнародні кредитори схвалять ці зобов’язання.

Нині чинні умови надання Греції допомоги від Європейської комісії, Європейського центрального банку і Міжнародного валютного фонду загалом на 240 мільярдів євро, яка має врятувати країну від глибокої бюджетної і боргової кризи, вимагають від Афін суворих заходів заощадження і радикальних економічних реформ. Ці заходи призвели до зниження рівня життя багатьох греків, і на хвилі такого соціального невдоволення до влади прийшов нинішній популістський уряд Греції, який пообіцяв відкинути міжнародні вимоги.

Тим часом термін чинних умов збігає наприкінці місяця, а Греція, як вважають, досі не здатна втриматися від дефолту без зовнішньої допомоги. Кредитори вимагали, щоб Афіни просили продовження чинної програми на дотеперішніх умовах, уряд Греції натомість прагнув домовленості на півроку без цих суворих зобов’язань, щоб за цей час спробувати передомовитися про нову допомогу, теж без цих зобов’язань.

XS
SM
MD
LG