Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпропетровську влаштували акцію «24 години українською»


Акція «24 години українською» відбувається в Дніпропетровську
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:13 0:00

21 лютого в Міжнародний день рідної мови у Дніпропетровську просто неба вперше влаштували акцію «24 години українською». Ініціатори – молоді люди, активісти Дніпропетровської обласної молодіжної адміністрації – закликали жителів міста хоча б на добу спробувати перейти на українську мову.

Хлопці та дівчата підходили до російськомовних дніпропетровців і пропонували підписати символічний «договір» – зобов’язання говорити українською упродовж 24 годин. Кожному, хто погодиться, на руку одягали браслет із синьо-жовтих стрічок. Організатори акції також просили контакти в учасників, аби потім дізнатись, чи вдалося їм реалізувати ідею на практиці, якою була реакція близьких та друзів, чи не траплялось курйозних ситуацій тощо.

За словами організаторів акції, головна мета їхньої акції – пробудити цікавість до державної мови, що говорити українською зручно й престижно.

«Про найцікавіші моменти акції ми потім напишемо на наших сторінках в соціальних мережах. Можливо, з учасниками акції стануться якісь курйозні випадки: батько сімейства прийде додому й заговорить з дітьми українською чи дитина з батьками і якою буде реакція. Ця акція орієнтована й на молодь, й на людей старшого віку, на людей різних категорій», – сказала одна з координаторів акції «24 години українською» Дар’я Одегналова.

Більшість людей, до яких підходили активісти, погоджувались на умови акції. Частина дніпропетровців кажуть, що вміють говорити українською і готові це робити щодня, аби лише відчувати підтримку інших і здолати сором’язливість. Але є й такі, хто говорить, що російською розмовляти легше й звичніше, а ще немає достатніх знань з української для повсякденного спілкування.

XS
SM
MD
LG