Доступність посилання

ТОП новини

«Україну слід озброювати» – бельгійський євродепутат після відвідин Донбасу


Дебальцеве після обстрілів. 18 лютого 2015 року
Дебальцеве після обстрілів. 18 лютого 2015 року

Член парламенту ЄС побував на сході України і дійшов висновку: «Дії проросійських сил під Дебальцевом – це був акт терору»

Брюссель – Об’єднана Європа стосовно конфлікту на сході України не проявляє достатньої ініціативи, а це заохочує путінський режим до нової агресії. Так вважають деякі європейські депутати. На їхню думку, невизначеність, брак стратегічного бачення та розбіжності в ЄС тільки грають на руку Кремлю. Водночас, депутат від Бельгії Марк Демесмекер, повернувшись зі сходу України, каже, що Захід недооцінює драматичності гуманітарної ситуації.

Для путінського режиму Євросоюзу не існує, адже це, на його думку – слабкий супротивник, каже бельгійський євродепутат Марк Демесмекер, який повернувся із зони конфлікту в Україні. Розповідаючи у Брюсселі про побачену на власні очі жахливу гуманітарну ситуацію в регіоні та відступ української армії з Дебальцева, парламентар наголошує: відхід військ відбувався дуже хаотично й неорганізовано, жертв значно більше, ніж заявляє українська сторона, а відмінно озброєні сепаратисти мали на меті не лише захопити Дебальцеве, але й вбити якомога більше осіб.

Ніколи не бачив таких виснажених людей – євродепутат про відступ з Дебальцева
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:23 0:00


На думку євродепутата, «Захід недооцінює драматичність ситуації, Україну слід озброювати».

Нам треба думати над наданням оборонних озброєнь. Це єдиний шлях дати зрозуміти Путіну, що він не може заходити так далеко, як він хотів би, що інша сторона конфлікту ставатиме сильнішою
Марк Демесмекер

«Балансу (між силами) більше немає, але Україна має бути здатна себе захистити, – заявляє Демесмекер. – Нам треба думати над наданням їй оборонних озброєнь, а влада має відповідально ставитися до того, аби вони не потрапили до неконтрольованих збройних формувань. Це єдиний шлях дати зрозуміти Путіну, що він не може заходити так далеко, як він хотів би, що інша сторона конфлікту ставатиме сильнішою».

Протиставити й продемонструвати силу Москві – це, можливо, єдиний спосіб зупинити Путіна
Марк Демесмекер

Євродепутат закликає поглибити економічний тиск на Москву, включно з відключенням Росії від системи фінансових трансакцій SWIFT. «Протиставити й продемонструвати силу Москві – це, можливо, єдиний спосіб зупинити Путіна», – вважає Демесмакер, додаючи, що так звані «ДНР» і «ЛНР» слід визнати терористичними організаціями.

«Невизначеність ЄС заохочує путінську агресію і шантаж»

Там не просто була сконцентрована велика кількість проросійських сил, які намагалися знищити фізично якомога більшу кількість людей. Як на мене, це акт терору
Марк Демесмекер

«Я саме застав відступ української армії, кілька тисяч військових виходили з Дебальцева. Я ніколи не бачив настільки виснажених людей у своєму житті, дехто навіть не міг говорити. Командири розповіли мені, що їхні підрозділи були під постійним вогнем, їх обстрілювали і під час відступу. Там не просто була сконцентрована велика кількість проросійських сил, які свідомо намагалися знищити фізично якомога більшу кількість людей. Як на мене, це акт терору», – каже парламентар Марк Демесмекер.

«Брак стратегічного мислення Євросоюзу та єдності серед європейців тільки сприяє путінській агресії, – каже він. – Росія вважає себе суперпотужною державою, яка може змінювати правила гри, агресією контролювати свої сфери впливу. А що ми їм пропонуємо взамін? – Новий діалог, що є абсурдом».

Демесмекер переконаний: ЄС потребує потужнішої дипломатії та зміцнення своєї системи оборони й безпеки.

Путін скористався невизначеністю з нашого боку для продовження своєї політики шантажу й агресії
Анна Фотиґа

Те, що слід офіційно визнати Росію державою-агресором, зі свого боку, зазначає польський євродепутат Анна Фотиґа. Вона теж вважає, що брак рішучості серед держав ЄС щодо конфлікту на сході України тільки полегшує Росії чинення агресії. Євродепутат від Польщі переконана: «Путін скористався невизначеністю з нашого боку для продовження своєї політики шантажу й агресії. Натомість ЄС, замість, того, щоб його зупинити, вибрав політику нескінченних переговорів».


На цю ж тему:

23.02.2015
Нам потрібна високоточна зброя Заходу, яку освоїмо за місяць – генерал Романенко

Путін не залишить просто так можливе постачання летальної зброї США в Україну – Бєлковський далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG