Доступність посилання

ТОП новини

У МЗС Росії обурені заявами представника ООН щодо звільнення Савченко


Ілюстраційне фото
Ілюстраційне фото

У Міністерстві закордонних справ Росії обурені зверненням представника ООН Руперта Колвілла з проханням негайного звільнення української льотчиці Надії Савченко.

«ООНівський чиновник дозволив собі звернутися до «російської влади» із закликом «негайно звільнити» українську льотчицю Савченко «з гуманітарних міркувань». Розцінюємо цю заяву як безцеремонну і відкриту спробу тиску на правосуддя. Вважаємо абсолютно неприйнятною ситуацію, коли виконавча оонівська структура публічно закликає державу-член ООН порушити принцип верховенства права і намагається вплинути на судовий розгляд», – йдеться у заяві.

«Не хотілося б думати, що співробітники УВКПЛ навмисно спотворюють факти і з чужого голосу озвучують далекі від дійсності оцінки», – додають у МЗС Росії.

У російському дипломатичному відомстві зазначають, що офіційний представник УВКПЛ фактично закликає відпустити обвинувачену на свободу без суду і слідства.

Раніше представник Управління верховного комісара ООН з прав людини Руперт Колвілл закликав російську владу негайно звільнити Савченко.

13 грудня 2014 року Савченко оголосила голодування і продовжує його дотепер. 29 січня її перевели до медсанчастини.

19 лютого адвокат української льотчиці Микола Полозов повідомив, що його підзахисна відмовилася від ін’єкцій глюкози. За словами сестри льотчиці Віри, Надія вживає лише воду, маса її тіла зменшилась на 26%.

У Росії Надію Савченко звинувачують у причетності до загибелі російських журналістів на Донбасі. Наприкінці червня сепаратисти захопили її в полон, перевезли через кордон і передали російським силовикам. Після цього Савченко взяли під варту в Росії. За даними захисту, вона не могла бути причетною до загибелі журналістів, оскільки потрапила в полон ще до їхньої смерті.

Наприкінці січня слідчі повідомили Савченко про відкриття проти неї нової кримінальної справи – про незаконний перетин кордону.

XS
SM
MD
LG