Доступність посилання

ТОП новини

У сучасному світі треба вміти правильно захищатись


Кораблі НАТО в Чорному морі, 3 липня 2014 року
Кораблі НАТО в Чорному морі, 3 липня 2014 року

Як змінитися, щоб вижити, навчають у Києві словацькі спеціалісти з безпеки

Київ – Як змінюється сектор безпеки у сучасному світі, українських громадських активістів та чиновників від оборони навчають словацькі фахівці. Тренінг організували словацький Центр Європейських та Північноатлантичних справ (CENAA) та благодійний фонд Арсенія Яценюка Open Ukraine за підтримки SlovakAid Agency.

Як має виглядати реформа війська? Що дає країні приєднання до НАТО? Словаки знають відповіді, бо вже пройшли цей шлях, зауважує директор CENAA та колишній державний секретар міністерства оборони Словаччини Роберт Ондрейчак.

Словаччина свого часу змогла впровадити реформи в секторі безпеки та стати членом НАТО
Роберт Ондрейчак

«Під час тренінгу ми хочемо зосередити увагу на досвіді Словаччини, яка свого часу змогла впровадити реформи в секторі безпеки та стати членом НАТО. Також хотілося б почути думки українських спеціалістів, котрі працюють за цим напрямком, і подумати разом, що можна запропонувати Україні зараз, особливо в такий непростий для неї час».

Навчити «міноборонівців» захищатися

Викладачі на тренінгу – словацькі експерти і представники міністерства оборони Словаччини. А серед слухачів – викладачі та студенти київських вишів, політологи і публіцисти. 35 учасників відібрали на конкурсних засадах. Проте, як розповів Радіо Свобода директор фонду Open Ukraine Тарас Михальнюк, тренінг розрахований не лише на громадських активістів, а і на посадовців, які ухвалюють безпекові рішення в країні.

«Ми плануємо навчити експертів з громадського сектора, з міністерства оборони, з міністерства закордонних справ, силових структур та інших спеціалістів з питань безпеки», – наголосив Михальнюк.

Найкращих учасників організатори запросять на стажування до Словаччини.

Словаки вже не вперше допомагають Україні

У цьому році Україна вже отримала від Словаччини близько 700 тисяч євро на гуманітарні проекти, каже посол Словацької республіки Юрай Сівачек. «Також минулого року ми забезпечили у словацьких шпиталях реабілітацію постраждалих на Майдані активістів та поранених українських військових», – повідомив Сівачек.

Ми не можемо побудувати безпечну Європу без стабільної та безпечної України
Роберт Ондрейчак

«Безпека Словаччини, а також усієї центральної Європи тісно пов’язана із системою безпеки України. Ми не можемо побудувати безпечну Європу без стабільної та безпечної України, – наголосив Роберт Ондрейчак.

Події на сході змусили НАТО змінитися – заступник секретаря РНБО

На думку заступника секретаря РНБО Олександра Литвиненка, останні події змусили НАТО змінитися, але тепер змінитися має сама Україна, якщо вона ще хоче увійти до Північноатлантичного альянсу.

Ми зможемо отримати парасольку від НАТО, якщо ми додамо безпеки членам Альянсу, а не будемо вимагати захисту від них
Олександр Литвиненко

«Ми зможемо стати частиною НАТО та отримати парасольку від НАТО, якщо ми додамо безпеки членам Альянсу, а не будемо вимагати захисту від них. Я дуже сподіваюсь на допомогу від наших партнерів, в тому числі, зброєю, але ця війна наша», – наголосив Литвиненко.

Дипломатична та міжнародна робота України є не менш важливою, ніж утримання військових позицій на сході країни, вважає заступник міністра закордонних справ України Вадим Пристайко. Якби українська армія могла сама виграти війну, вважає він, то дипломати сьогодні просто б пили каву.

«Сьогодні наша делегація їде з Нью-Йорка, де відбулися дебати з приводу, зокрема, і ролі Росії в українських подіях, і миротворчої місії. Сьогодні делегація почне переговори у Парижі у нормандському форматі», – наголосив дипломат. За його словами, сьогодні підтримка українським населенням вступу до НАТО становить близько 50 відсотків. «У 2006-2008 роках цю ідею підтримували лише від 14 до 17 відсотків», – нагадав Пристайко.

Росія не може існувати без війни – комбат

Сенс життя для імперії – захоплення нових земель, саме тому Росія не може існувати без війни, вважає гість тренінгу, народний депутат та командир полку «Дніпро-1» Юрій Береза.

Росія завжди була, є і буде імперією, для якої основним сенсом продовження своєї історії є захоплення нових земель і взагалі постійний конфлікт
Юрій Береза

«Росія завжди була, є і буде імперією, для якої основним сенсом продовження своєї історії є захоплення нових земель, захоплення нових народів і взагалі постійний конфлікт. Лише їм можна виправдати економічне життя росіян», – каже депутат. Він нагадує про війну в Чечні: вона розпочалася майже одразу після розпаду Радянського союзу.

Водночас, заступник секретаря РНБО Олександр Литвиненко вважає, що війна для Росії є лише допоміжним інструментом. «Військові засоби, як це не дивно звучить, є допоміжними для провокування політичного та навіть медіаефекту. Ставлять вони, насамперед, на економічний колапс та політичну дестабілізацію в державі», – заявив Литвиненко. Для того, щоб вижити, країна повинна змінюватись, вважає він.

Лекції з безпеки пройдуть у Києві з 24 до 28 лютого. Про час наступних тренінгів організатори обіцяють попереджати заздалегідь на офіційних ресурсах фонду «Open Ukraine».

  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG