Доступність посилання

ТОП новини

МЗС про Савченко: російська каральна система здійснює черговий злочин


Надія Савченко, 10 лютого 2015 року
Надія Савченко, 10 лютого 2015 року

У Міністерстві закордонних справ України заявляють, що замість звільнення українськоїльотчиці Надії Савченко, «російська каральна система сьогодні здійснює черговий злочин». Проце йдеться у заяві відомства.

«Замість вжиття термінових кроків, спрямованих на негайний порятунок Надії, виконання рішення ПАРЄ про її звільнення, ми чуємо від російського МЗС цинічні заяви про те, хто має чи не має право вимагати звільнення незаконно утримуваної в Росії громадянки України.На очах в усього світу російська каральна система сьогодні здійснює черговий злочин. І, на жаль, сподівань на правосуддя в сьогоднішній Росії немає жодних», – зазначають у МЗС.

Крім того, українські дипломати закликали увесь світ виступити «єдиним фронтом» на захист Савченко.

Напередодні представник Управління верховного комісара ООН з прав людини Руперт Колвілл закликав російську владу негайно звільнити Савченко. У МЗС Росії розцінили цю заяву як «безцеремонну і відкриту спробу тиску на правосуддя», зауваживши, що Савченко підозрюється у вчиненні тяжкого злочину.

13 грудня 2014 року Савченко оголосила голодування і продовжує його дотепер. 29 січня її перевели до медсанчастини.

19 лютого адвокат української льотчиці Микола Полозов повідомив, що його підзахисна відмовилася від ін’єкцій глюкози. За словами сестри льотчиці Віри, Надія вживає лише воду, маса її тіла зменшилась на 26%.

У Росії Надію Савченко звинувачують у причетності до загибелі російських журналістів на Донбасі. Наприкінці червня сепаратисти захопили її в полон, перевезли через кордон і передали російським силовикам. Після цього Савченко взяли під варту в Росії. За даними захисту, вона не могла бути причетною до загибелі журналістів, оскільки потрапила в полон ще до їхньої смерті.

Наприкінці січня слідчі повідомили Савченко про відкриття проти неї нової кримінальної справи – про незаконний перетин кордону.

XS
SM
MD
LG