Доступність посилання

ТОП новини

ООН шукає додаткові 316 мільйонів доларів для українських переселенців


Евакуація з Дебальцева. Лютий 2015 року. Ілюстраційне фото
Евакуація з Дебальцева. Лютий 2015 року. Ілюстраційне фото

Зубко: Найсерйозніша проблема – не переселити, а працевлаштувати людей

ООН допоможе Україні зібрати ще 316 мільйонів доларів на потреби жертв війни на сході України. Загалом, кажуть експерти, допомоги потребують близько пяти мільйонів осіб: бракує грошей на житло, харчування та соціальну адаптацію. Уряд закликає потенційних фінансових донорів допомогти Україні: один мільйон вимушених переселенців – надзвичайне навантаження для дотаційного держбюджету держави.

Після Чорнобильської катастрофи Україна мала справу з 40 тисячами вимушених переселенців, натомість внаслідок російсько-української війни їхня кількість уже перевищила мільйон осіб. Такою статистикою оперує віце-прем’єр-міністр – міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко.

За його словами, уряд має намір у шість разів збільшити фінансування для постраждалих від війни – із 510 мільйонів гривень до 3,3 мільярда. Утім, за його словами, цього не достатньо, аби профінансувати усі вразливі прошарки населення.

ООН просить для українських переселенців 316 мільйонів доларів
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:46 0:00


Зубко додає: важливо не лише переселити людей на безпечні території, а й допомогти їм працевлаштуватись, аби вони могли забезпечувати себе самі. Утім, за умов «воєнного бюджету», значна частина якого витрачається урядом на оборону, коштів дуже бракує.

«Тому питання сьогодні: розселення, фінансування, оплата комунальних послуг і можливість працевлаштування. Тому що ви розумієте, що люди, які вимушено переселені, покинули свої оселі, їм потрібно дати можливість отримати роботу», – пояснив необхідність додаткового фінансування Зубков.

Додаткові 316 мільйонів шукають у фінансових донорів

ООН розуміє, що Україні загрожує гуманітарна катастрофа та прагне допомогти не «занепокоєністю», а грошима. Зокрема, координатор гуманітарної допомоги в Україні Ніл Вокер презентував план порятунку – залучення 316 мільйонів доларів від міжнародних партнерів. Цих грошей має вистачити аби допомогти понад трьом із п’яти мільйонів осіб, які потребують підтримки.

Перші 50 мільйонів від донорів вдалось зібрати майже відразу після презентації плану гуманітарного реагування.

«Ми чули від Великої Британії, Євросоюзу, Данії запевнення, що вони нададуть близько 15% від загальної суми. Ми оптимістично налаштовані, тому що протягом декількох тижнів міжнародне співтовариство продовжує відповідати на наші запити, і ми зможемо отримати заплановану суму», – сказав Вокер.

Ведення вогню ускладнює надання гуманітарної допомоги – Вокер

Координатор місії наголошує, що мова йде лише про цивільних, які постраждали від бойових дій. Утім, жодним чином не стосується фінансування будь-якої зі сторін конфлікту. Таким чином, ООН позиціонує це як допомогу саме вразливим прошаркам населення – «жінкам, дітям, людям похилого віку, інвалідам».

За словами Ніла Вокера, ця ініціатива – одна з численних спроб ООН владнати гуманітарну ситуацію в Україні, утім на заваді часто стають безперервні бойові дії, що точаться у прифронтових регіонах. Таким чином, наполягає Вокер, дотримання домовленостей та припинення вогню – запорука того, що допомога дійсно знайде свого адресата.

У 2014 році ООН уже зверталась до міжнародної спільноти за допомогою для українських переселенців, додає Вокер. Утім, тоді мова йшла про 33 мільйони доларів, зараз потреби зросли і потрібно в десять разів більше.

Згідно з інформацією, оприлюдненою на офіційному сайті Управління Верховного комісара ООН у справах біженців, в Україні зареєстровано понад мільйон переселенців.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG