Доступність посилання

ТОП новини

ОБСЄ закликає негайно надати інформацію про важке озброєння на Донбасі


Автомобіль СММ ОБСЄ на Донбасі, 20 лютого 2014 (ілюстраційне фото)
Автомобіль СММ ОБСЄ на Донбасі, 20 лютого 2014 (ілюстраційне фото)

Сторони конфлікту на Донбасі досі не надали Спеціальній моніторинговій місії ОБСЄ інформації про їхнє важке озброєння та плани його відведення, повідомив голова СММ в Україні Ертугрул Апакан.

«Понад 10 днів тому ми поставили свої підписи, щоб засвідчити, що необхідно від них, щоб Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ в Україні виконувала своє завдання. Це включає: яке важке озброєння вони мають, де це озброєння зараз, які шляхи використовуватимуться для його відведення і де воно дислокуватиметься після відведення. Втягнуті сторони досі не надали такої інформації. Вони мають це зробити негайно», – йдеться у заяві Апакана, опублікованій вночі 24 лютого.

24 лютого в угрупованні «ДНР» заявили, що з 09:00 вівторка почали відведення важкого озброєння згідно з мінськими домовленостями. Натомість речник АТО Андрій Лисенко повідомив, що бойовики здійснюють передислокацію та перегрупування своїх сил на інших напрямках, заявляючи про начебто відвід важкого озброєння. За словами Лисенка, головною і єдиною умовою для початку відведення важкого озброєння є припинення вогню, чого наразі не спостерігається.

12 лютого лідери України, Франції, Німеччини та Росії домовились про припинення вогню на Донбасі від 15 лютого. Того ж дня у білоруській столиці контактна група із врегулювання ситуації на сході України ухвалила документ про низку заходів з виконання мінських угод. Зокрема, серед них припинення вогню на Донбасі з 15 лютого, відведення важких озброєнь і створення зони безпеки.

Однак ухвалені в Мінську чергові домовленості про чергове припинення вогню постійно порушуються. Зокрема, проросійські сепаратисти і війська Росії продовжили наступ на місто Дебальцеве на Донеччині і в змусили до відступу українські війська, які дотримувалися режиму припинення вогню і не могли дати повноцінної відсічі. Тим часом сепаратисти звинувачують у таких порушеннях українську сторону. Росія при цьому стверджує, що не зв’язана ніякими зобов’язаннями за мінськими домовленостями, бо, мовляв, є лише їхнім «гарантом», але не учасником.

XS
SM
MD
LG