Доступність посилання

ТОП новини

Смерть колишнього зятя президента Казахстану в австрійській тюрмі – не самогубство?


Рахат Алієв, колишній зять президента Казахстану (2007 рік)
Рахат Алієв, колишній зять президента Казахстану (2007 рік)

Офіційна версія – самогубство, адвокат висловлює сумнів

Ув’язнений в Австрії колишній зять президента Казахстану та його політичний опонент Рахат Алієв наклав на себе руки, говорять австрійські офіційні особи. Адвокат члена клану Нурсултана Назарбаєва, який перетворився в його відкритого супротивника, говорить, що сумнівається у самогубстві і вимагає «дуже ретельного» розслідування. Алієв, якого було визнано винним у викраденні та вбивстві двох банкірів у Казахстані і засуджено до 40 років тюрми, був заарештований в Австрії влітку минулого року. Проте Австрія відмовила в проханні про екстрадицію до Казахстану через неповагу до прав людини у цій пострадянській країні. Алієв вважав своє переслідування в Казахстані політично вмотивованими.

Про смерть у тюрмі Рахата Алієва повідомив пресі директор підрозділу віденської в’язниці Йозефштат Петер Прехель, який сказав, що Рахата Алієва було знайдено мертвим о 7.20 ранку в одиночній камері, де його утримували. На думку тюремної адміністрації, Алієв повісився.

Того дня він мав виступати у суді проти двох колишніх співкамерників, які, за його словами, погрожували його повісити, якщо він не заплатить їм викупу. Тож його адвокат Клаус Айнедтер заявив, що не може собі уявити, чому б його 52-річний клієнт пішов на такий крок. Він заявив, що говорив з Алієвим напередодні і не побачив ніяких ознак небезпеки.

Міністерство закордонних справ Казахстану заявило, що перевіряє повідомлення про смерть Алієва.

Дочка президента Казахстану Даріга Назарбаєва і її чоловік Рахат Алієв (2005 рік)
Дочка президента Казахстану Даріга Назарбаєва і її чоловік Рахат Алієв (2005 рік)

Колишній зять президента Назарбаєва, одружений з його старшою дочкою Дарігою, з якою мав трьох дітей, Алієв користувався усіма привілеями належності до правлячого клану. Він обіймав посади голови податкової служби, заступника шефа безпеки Казахстану, був послом Казахстану в Австрії та керівником одного з найбільших банків країни.

Бунт проти тестя

Але в 2007 році він пішов у відкрите протистояння зі своїм могутнім тестем і оголосив про намір балотуватися в президенти Казахстану в 2012 році. З цього моменту його звільнили з посади посла в Австрії та відкрили кримінальні справи в Казахстані.

Сам Рахат Алієв з того часу став найбільшим критиком режиму, до якого належав перед тим. Бажання Назарбаєва створити Євразійський Союз з Росією він пояснював прагненням колишнього комуністичного функціонера «вижити» в умовах економічної кризи, викликаної його правлінням.

Президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв зі своєю сім’єю (1992 рік)
Президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв зі своєю сім’єю (1992 рік)

«Чому Назарбаєв пішов на цю інтеграцію? Від безвиході. Від фінансової та економічної кризи, з якої він не спроможний вийти», – говорив Алієв в одному зі своїх інтерв’ю.

Свого могутнього тестя він називав «боягузом», який робить помилки «від страху».

«Я бачив його в різних ситуаціях. Коли він дрижав зі страху, боявся. Доводилося його заспокоювати. Але всі помилки він робить від страху. І похапцем ухвалює непродумані рішення», – ділився своїми спостереженнями Алієв.

Новина про смерть Алієва була головною на казахстанських каналах. Його колишню дружину, Дарігу Назарбаєву вона застала, коли та вела дискусію в парламенті про бюджет. На запитання кореспондента Радіо Свобода про смерть колишнього чоловіка вона не відповіла.

Ще у 2007 році, коли Алієв не повернувся з Австрії до Казахстану, він розповів в інтерв’ю Радіо Свобода, що документ про розлучення він отримав з Астани по факсу.

  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG