Доступність посилання

ТОП новини

Парубій привіз у Вашингтон перелік зброї


Віце-спікер Верховної Ради України перебував у Сполучених Штатах із офіційним візитом

До Вашингтона прибув колишній секретар РНБО України, а тепер віце-спікер Верховної Ради України Андрій Парубій із завданням – переконати адміністрацію Обами надати Україні зброю. За словами Парубія, потреба в зброї (як в летальній, так і в нелетальній) є величезна, оскільки Росію доведеться зупиняти, зокрема, і силою.

– Держсекретар США Джон Керрі сказав, що план «Б» адміністрації Обами – якщо не спрацюють мирні домовленості – більші санкції. Чи вірите Ви, що економічні санкції можуть зупинити Росію?

– Я вірю і переконаний, що треба посилювати санкції: і в сфері банківської системи, і в сфері енергетичної системи. І коли ми говоримо про те, як зупинити Путіна, то ми розуміємо, що є два напрямки роботи. Один – український фронт, на якому наші бйці стримують і зупиняють російських окупантів. Але друга лінія – це санкції Заходу, які повинні знищити фінансову імперію Путіна. І тому, говорячи про посилення санкцій, ми вважаємо, що це – правильний напрямок, але який ні в якій мірі не виключає необхідність постачання Україні оборонної зброї.

– Адміністрація Обами так само, як і уряди Німеччини та Франції вагаються надавати Україні зброю. Чи маєте Ви якісь додаткові аргументи сьогодні, щоб переконати їх в тому, що ця зброя потрібна. І якої саме зброї Україна сьогодні потребує?

– Я буду бачитися з людьми, які мають безпосереднє відношення до ухвалення рішення. Буквально з цієї студії їду на зустріч з великим другом України Маккейном. Я буду бачитися з Нуланд. Я буду бачитися з керівником Палати представників. Буду бачитися з представниками Пентагону. І я привіз узгоджений список усіх силових структур щодо тієї зброї, яка сьогодні необхідна Україні.

– Чи можете Ви назвати, яка саме зброя Україні для захисту потрібна?

– Можу ключові позиції назвати. До речі, частина – це нелетальна зброя, яка потрібна Україні. Наприклад, безпілотники, які допоможуть нам мати достатньо розвідувальних даних сьогодні, яких Україна не має. Це є радари, які мають виявляти вогневі точки противника на досить великі відстані, щоб наша артилерія могла подавляти вогневі точки противника. Це – радіозв’язок і засоби для подавлення радіозв’язку противника. На жаль, відсутність цих засобів дуже часто призводить до того, що противник має набагато більше інформації про дії наших військ, ніж наші війська. І звичайно летальна зброя. Не хотів би говорити весь список. Це переважно – високоточна зброя. Звичайно, це – протитанкова зброя, «Джавеліни» як їх називають. Але це є вичерпний, хоч і невеликий перелік, який був вже переданий на найвищому рівні президентові США і який я теж буду представляти усім сторонам, які причетні до ухвалення ключового рішення. Треба сказати нашим колегам, які насправді дуже багато допомогли Україні і ми повинні за це подякувати США, але разом з тим ми повинні нагадати, що Україна сьогодні бореться не тільки за інтереси України. Сьогодні наші хлопці стоять за весь цивілізований світ, тому що Путін кинув виклик усьому цивілізованому світу і наші хлопці на передовій захищають усіх. І сьогодні Україна потребує зброї. Сьогодні наші хлопці на передовій потребують зброї і тут слово США є вирішальним. Після США багато урядів європейських країн, Канада, я впевнений, підтримають цю ініціативу і будуть активно допомагати Україні.

– Якщо постачання зброї відбудеться, на яких умовах США можуть постачати зброю Україні? Безкоштовно чи за гроші? І які інші вимоги ставлять до української влади?

– Є чотири президентські програми, які передбачають допомогу Україні. Я не буду їх називати. Ці програми передбачають фінансову допомогу Україні. І ми в наших узгодженнях передбачаємо, що по одній з тих програм є цілковито офіційна і формальна можливість, тим більше є рішення найвищого законодавчого органу і є закон, який дозволяє це робити США – тобто всі формальні підстави для того є. Потреба в тому є величезна. Потрібне лише політичне рішення і я сподіваюся, що воно буде ухвалене на користь України. Я впевнений, що воно буде ухвалене на користь всього цивілізованого світу і що ми спільно зможемо зупинити Путіна, бо його можна зупинити тільки силою.

– Ви думаєте дипломатія не спрацює і потрібно буде зупиняти Путіна силою? Чи все таки є сподівання на дипломатію?

– Я думаю, що двома шляхами. І дипломатичним шляхом, і через санкції, але й на фронті. І останні перемовини це продемонстрували, що він ігнорує весь світ. Він просто насміхається з усього світу і це є свідченням того. Він розуміє тільки мову сили.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG