Доступність посилання

ТОП новини

У Фейсбуці ретельно стежать за Україною – експерт із нових медіа


Боротьба в соцмережах. Коли Фейсбук матиме українську адміністрацію?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:27:50 0:00

Українцям треба вчитися, як блокувати російський контент

З огляду на повномасштабну інформаційну війну в соцмережах, Україні потрібен Фейсбук-посол. Про це в ефірі програми «Молодь плюс» заявив керівник програм нових медіа в Internews-Україна Віталій Мороз. За його словами, керівництво соцмережі уважно стежить за Україною, однак українцям самим слід боротися з російськими ботами – вивчати правила користування новими медіа та методи блокування небажаного, образливого, зокрема й російського, контенту.

Віталій Мороз: Фейсбук – це така собі велика політична кухня для українського суспільства, для її активної частини. Фейсбук – це форум громадянського суспільства в Україні.

Віталій Мороз
Віталій Мороз

Більшість користувачів реєструються в соцмережах, не читаючи правил користування. А ці правила обумовлюють величезний список заборон. Загалом знають базові принципи, наприклад, що не можна ображати, не можна красти якийсь чужий контент і видавати його за свій, не можна видавати себе за когось. І користувачі дуже часто не усвідомлюють, що вони щось порушують. Вони, наприклад, реєструють свій профіль і називають себе ім’ям якоїсь людини. Це дуже серйозне порушення.

Відповідно, адміністрація може покарати, заблокувати профіль. Але користувачів мільйони, і якщо цей профіль існує, то це означає, що адміністрація не побачила, і ніхто не поскаржився. У кожного користувача є можливість скаржитися на когось. І в Твіттері, і в Фейсбуці. Якщо зайти в категорію цих скарг, то там є близько 4 десятків різних причин, за які вас можуть заблокувати. Фейсбук дозволяє вам вибрати одну з опцій: поскаржитися на користувача – це якщо він видає себе за когось, якщо він створив «фейковий» профіль. А зміст – це той зміст, який може ображати когось, тобто порушувати якісь правила.

Фейсбук-сторінка одного з лідерів угруповання «ДНР» Павла Губарєва
Фейсбук-сторінка одного з лідерів угруповання «ДНР» Павла Губарєва

Потрібно вибрати найбільш правильну опцію. Тому що, коли люди скаржаться, вони можуть клацати на абсолютно різні причини. Якщо вкрадена ідентичність, то потрібно клацнути на галочку, що «ця сторінка нагадує зареєстровану сторінку», тобто це є фейкова сторінка. Відповідно, невміння, незнання, як це робити, призводить до того, що Фейсбук отримує дуже багато заявок: вона можуть не зрозуміти, чого це стосується.

Минулої весни я був у центральному офісі Фейсбук і спілкувався з працівниками компанії. Коли я чую про петиції (користувачів до Фейсбук чи Марка Цукерберга – ред.) – вони корисні, вони потрібні, але це не той механізм донесення інформації до керівництва Фейсбук, який потрібен.

У Фейсбуці дуже ретельно стежать за Україною, Єгиптом та Сирією

У Фейсбуці є зараз три Abuse-team – це команди, які стежать за порушеннями з боку користувачів. Одна з них стежить за тим, щоб із Фейсбуку не крали якісь ідеї, навіть серед працівників. Але керівники мене запевнили, що Україна є під великою увагою команди Фейсбук. Тому що вони розуміють: Фейсбук – це вже не просто соціологічний інструмент, не просто бізнес, не просто соціальна мережа, а вона має вплив на соціальні процеси. На суспільство. У Фейсбуці дуже ретельно стежать за Україною, Єгиптом та Сирією.

Але тут потрібно розуміти, чому Фейсбук так швидко не відповідає. Якщо у Фейсбука більше мільярда користувачів, то кількість скарг у денному режимі – це десятки, сотні, сотні тисяч. І вони мене запевняли, що насправді вони не ухвалюють рішення про блокування чи видалення акаунту тільки через те, що є велика кількість оцих повідомлень-скарг. Вони намагаються розглядати всі скарги особисто, дивитися зміст, аргументи, в першу чергу, вивчати й перекладати, але це забирає час.

В США можуть просити родичів, знайомих людини, яка порушує правила Фейсбуку, поговорити з нею. Це дуже м’який спосіб. У нас це не спрацює, тому що вони не стикаються з ботами і тролями

Насправді, в Америці зараз трошки інший підхід до політики скарг: американці переконані, що набагато кращий спосіб боротися з порушеннями –​ це освіта. І вони запустили механізм, коли вони намагаються, особливо в США, в першу чергу, просити родичів, знайомих людини, яка порушує правила Фейсбуку, поговорити з нею. Це дуже м’який спосіб. Очевидно, у нас це не спрацює, тому що вони не стикаються з ботами, тролями, вони не розуміють, що може таке відбуватися. І взагалі, американський в Фейсбук – це як російський ВКонтакті. Там відбувається менше політичних дискусій, більше все ж таки приватні повідомлення, котики, пиво. Хоча там теж є політичні дискусії, але не в такій мірі, як у нас.

Сепаратисти створили фейковий прес-центр АТО. Викрали аватар, фото, опис і почали публікувати зміст з позиції терористів. Звісно, була велика кількість скарг, і через деякий час фейковий прес-центр АТО був заблокований

Приклад, що мені особисто вдавалося відстежувати, це коли українці скаржилися масово, і це був організований флешмоб. Сепаратисти створили фейковий прес-центр АТО. Вони використали ідентичність цієї сторінки, вони викрали аватар, фото, опис повністю. І вони почали публікувати зміст з позиції терористів. Звісно, була велика кількість скарг, і через деякий час фейковий прес-центр АТО був заблокований.

Свобода слова в Америці грає на руку Росії, насправді. Тому що у Росії неможливо уявити, щоб ти критикував, і ФСБ тебе не посадила у в’язницю

З іншого боку, я намагався поскаржитися на сторінку «Кібер-беркуту» – це люди, які називають себе хакерами з боку терористів. На жаль, цю сторінку не заблокували. Зміст, який вони публікували, – атаки органів влади. Для Фейсбуку більш важливі події, які стосуються особистості. Тобто, якщо ти ображаєш честь і гідність, якісь висловлювання негативні. Те, що стосується критики держави – це інколи розглядається як свобода слова. Перша поправка конституції дозволяє критикувати будь-кого. Тому оця свобода слова в Америці грає на руку Росії. Тому що у Росії неможливо уявити, щоб ти критикував, і ФСБ тебе не посадила у в’язницю.

На зустрічі з Фейсбуком минулого року я озвучив ідею створення невеличкого неформального інституту – Facebook ambassador to Ukraine. Тобто це Фейсбук-посол, людина, яка б належала до якогось громадського сектору і була б тим, з ким можна контактувати, і хто б пояснював, що це за скарги і чого саме стосуються. Ідея певного представництва дуже складна, неповоротка. Радше, я бачу якусь таку неформальну співпрацю з людьми, яким довіряють.

Уряд США не може говорити Фейсбуку, що йому робити. Всі побажання з боку держави, адміністрації Обами стосовно Фейсбуку можуть розглядатися як тиск

У Фейсбуці працює дуже багато українців, у мене особисто є друзі, які емігрували до Штатів, вони дуже віддані ідеї Україні. Вони говорили: якщо ти щось бачиш, то інформуй нас, присилай якісь лінки. У Фейсбуці кожен працівник може дати завдання якомусь відділу, тобто навіть якщо ти займаєш якусь невеличку посаду. Тому перше – створити меседж, що ми хочемо, друге – пробувати знайти людей, які працюють у Фейсбуці і поділяють наші цінності, щоб Україна була під прицілом, і через них пробувати просувати цю ідею. На жаль, якісь колективні листи надсилаються просто в нікуди. Коли у Фейсбуці побачать, що якісь державні або навколодержавні органи пишуть до Фейсбуку, вони насправді здивуються. У США теж є проблема, що уряд не може говорити Фейсбуку, що йому робити. Тому що це бізнес проти держави. І це бізнес захищений. Тому всі побажання з боку держави, адміністрації Обами стосовно Фейсбуку можуть розглядатися як тиск.

У Фейсбуці розуміють, що Україна зараз на вістрі конфліктів, тому потрібно їй приділяти багато уваги

Фейсбук, у першу чергу, зацікавлений, щоб зростала кількість користувачів. Це збільшення кількості реклами. Він наводить постійні алгоритми, як збільшити продажі своєї реклами. Очевидно, що 80% компанії націлені на прибуток, а 20% компанії працює на соціальні проекти та над репутацією Фейсбуку. Якби Україна була світовим гравцем, то до неї, очевидно, було б більше уваги. Хоча зараз розуміють у Фейсбуці, у інших соціальних мережах, що Україна зараз на вістрі конфліктів, тому потрібно їй приділяти багато уваги. Але це не тільки проблема Фейсбуку, це проблема Твітеру, Ютюбу.

Я думаю, багато хто в Росії отримав доручення, як боротися в соцмережах. Тому українцям я б порекомендував вчити правила, як можна блокувати російський контент

Я думаю, багато хто в Росії отримав доручення, роз’яснення, що робити, як боротися у соцмережах. Тому б українцям я порекомендував учити правила, дивитися, як можна взаємодіяти, як можна блокувати російський контент, якщо там справді є щось, що ображає когось. Треба більше дізнаватися про те, як працює Фейсбук.

Користувачі повинні ставити вимогу до себе: «Чи можна довіряти тому ресурсу, чи він правдивий?»

Я б закликав користувачів, щоб вони, в першу чергу, не шкодили. Тому що величезна кількість користувачів поширює неправдиву інформацію, ура-партіотичну інформацію, або навпаки. Використовують невідомі нікому ресурси, свідомо створені для того, щоб поширювати паніку. Користувачі повинні ставити вимогу до себе: «Чи можна довіряти тому ресурсу, чи він правдивий, чи дружити з користувачем, який тільки зареєструвався, у нього немає фотографій на аватарі і троє друзів?» Політики повинні знати, кого можна френдити, приймати повідомлення тільки від надійних ресурсів, які не сіють паніку, а розказують про якісь варіанти вирішення.

Якщо ви інформуєте світ, то пишіть англійською мовою, особливо у Фейсбуці. У Твіттері масштабно поширюється інформація, і багато англомовних користувачів писали про Україну. Журналісти, коли хочуть дізнатися про Україну, йдуть у Твіттер, слідкують за новинами, і дивляться, у кого вони можуть отримати інформацію.

Кількість українських юзерів соцмереж вже дорівнює населенню всієї країни
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:18 0:00
  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG