Доступність посилання

ТОП новини

Дебальцеве – стратегічна поразка Росії (світова преса)


Нинішня позиція Кремля змусить світ повернутися до режиму Холодної війни, де Росія може лише грати роль сировинного придатку Китаю

Військовий експерт Олександр Гольц пише про те, чому в довгостроковій перспективі з політичного погляду перемога в Дебальцеві є поразкою для Росії. А голова української Дорадчої міжнародної ради реформ Міхеїл Саакашвілі в американській газеті зазначає, що Україна сьогодні – це Західний Берлін часів Холодної війни. Тим часом аналітик Джуді Демсі пише, що Захід зобов’язаний допомогти Україні перетворитися на дійсно демократичну державу.

Військовий експерт Олександр Гольц у російській англомовній газеті Moscow Times пише, що Росія програла у довгостроковій перспективі у Дебальцеві. Він вважає, що проросійські сепаратисти на сході України дещо покращили свою стратегічну позицію і створили можливість для подальшого наступу. Однак більшого вони не досягли.

«Я підозрюю, що рішення взяти Дебальцеве замислювали як помсту за останні європейські санкції проти Росії», – пише Гольц.

Він вважає, що наступного Мінська, найімовірніше, вже не буде. Західні лідери навряд чи захочуть підписувати ще одну домовленість, яку Росія порушить наступного ж дня. «Провал мирного процесу означає, що Росія принципово не спроможна дотримуватися своїх угод», – пише Гольц.

Науковий співробітник Фонду Макартур Джеймс Камерон: «Дії Великої Британії сьогодні доводять, що Гольц має рацію. Невдача Мінська-2 призвела до зміни позиції. Більшого приниження не буде»

Експерт вважає, що нинішня позиція Кремля змусить світ повернутися до режиму Холодної війни, де Росія може лише грати роль сировинного придатку Китаю. «Єдиною втіхою є те, що речі у сучасному світі відбуваються швидше, тому Росія буде в глухому куті раніше», ніж можна очікувати, – підсумовує Гольц.

У статті для американської газети Washington Post голова української Дорадчої міжнародної ради реформ Міхеїл Саакашвілі пише, що для російського президента Володимира Путіна гібридна війна в Україні – це помста за поразку Росії у Холодній війні. Для нього Україна – це Західний Берлін, захопити який було справою принципу для радянського лідера Йосипа Сталіна, пише Саакашвілі. «Захід також має вважати Україну за Західний Берлін – передову в обороні західних цінностей проти російського реваншизму», – вважає Саакашвілі.

Тим часом, київський уряд має запроваджувати необхідні для захисту України реформи, пише політик. По-перше, Україна має стати успішною моделлю економічного зросту і демократичних реформ, чим свого часу був Західний Берлін для Східного, пише Саакашвілі. По-друге, економічна вартість російських дій в Україні має бути підвищена за допомогою сильніших економічних санкцій, вважає політик. Врешті-решт, воєнна вартість російських дій має також бути підвищена за допомогою надання Україні західної зброї. «Україна може й не бути членом НАТО, але вона може формувати дво- або тристоронні регіональні альянси, які можуть співпрацювати з НАТО чи США для зміцнення безпеки в регіоні», – пише Саакашвілі.

Аналітик Джуді Демсі у статті для американського часопису Newsweek пише, що Захід має допомогти Україні перетворитися на демократичну державу або вступити у змову з Росією і залишити Україну економічно й політично невдалою країною. Якщо західні лідери оберуть другий варіант, то їм доведеться жити з наслідками.

Джуді Демсі: «Трансформація є складною. Польща, країни Балтії допомагають Україні, Східній Європі з реформами, щоб запобігти створенню нової «залізної завіси»

«Через певний час результатом буде непередбачувана нестабільність у регіоні і підрив безпеки Європи. Крім того, надійність і готовність ЄС захищати свої цінності та принципи вільної і об’єднаної Європи будуть зведені до нуля», – пише Демсі.

На жаль, не всі європейські уряди це усвідомлюють. З іншого боку – Польща, Швеція, Литва. Вони чітко розуміють слабкості структур безпеки й політики, які намагаються щосили протистояти тиску з боку Росії, зазначає аналітик.

«За останні декілька років ці уряди надавали економічну, фінансову й політичну допомогу Східній Європі. Ця підтримка спрямована на зміцнення державних інституцій на всіх рівнях, боротьбу з корупцією і сприяння рухам громадянського суспільства. Йдеться також про роз’яснення політичним елітам, чому країни Східної Європи потребують подібної трансформації», – зазначає Демсі.

Якщо Захід не допоможе з трансформацією України, то своїми руками побудує нову «залізну завісу», підсумовує аналітик.

  • Зображення 16x9

    Анна Шаманська

    Працюю на телеканалі «Настоящее время», створеному Радіо Свобода з участю «Голосу Америки», з 2015 року. Відіграла важливу роль у трансформації каналу у впізнаваний онлайн-бренд в пострадянських країнах. Стала однією із перших авторів коротких експлейнерів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG