Доступність посилання

ТОП новини

Утримання Савченко і ставлення до неї неприйнятні – США


Утримання в Росії під вартою українки Надії Савченко і поводження з нею неприйнятні ні за якими стандартами, заявляють Сполучені Штати Америки.

Державний департамент США закликав Росію дотриматися її зобов’язань за мінськими домовленостями від вересня 2014 року і плану їхнього втілення від 12 лютого і негайно звільнити і Савченко, і інших українських заручників.

США глибоко занепокоєні рішенням суду в Росії продовжити арешт члена українського парламенту Надії Савченко до 13 травня, заявив у середу, 25 лютого, Держдепартамент, нагадавши, що вона голодує вже 75 днів на знак протесту проти утримання в Росії як заручниця.

США різко засуджують подальші зловживання щодо Савченко і глибоко занепокоєні повідомленнями про погіршення стану її здоров’я, мовиться в заяві.

Раніше в середу, 25 лютого, Московський міський суд у столиці Росії відхилив скаргу захисників Савченко і підтвердив попереднє рішення суду нижчої інстанції, за яким українка має залишатися під досудовим арештом у Росії до 13 травня. Тим часом Надія Савченко станом на середу голодувала на знак протесту проти її утримання за ґратами вже 75-й день. На судовому засіданні вона заявила через відеозв’язок, що, можливо, не доживе до наступного суду.

У Росії Надію Савченко звинувачують у причетності до загибелі російських журналістів, які нелегально перебували на Донбасі в лавах сепаратистів, а з кінця січня ще й у незаконному перетині російського кордону. Наприкінці червня минулого року сепаратисти захопили її в полон, насильно перевезли через кордон і передали російським силовикам. За доказами, які надав захист, вона не могла бути причетною до загибелі журналістів, бо потрапила в полон іще до їхньої смерті. Савченко всі звинувачення відкидає.

Надія Савченко, народний депутат України 8-го скликання, є делегатом Верховної Ради в Парламентській асамблеї Ради Європи й відтак має міжнародний імунітет.

Усі пакети мінських домовленостей передбачають якнайшвидше звільнення всіх заручників і незаконно утримуваних осіб.

Попри все це, Росія відмовляється звільняти Савченко.

На цю ж тему:

25.02.2015
До наступного суду я можу не дожити – Савченко

«Брехливі мерзотники Слідчого комітету незаконно тримають мене в російських тюрмах. Всі докази сфабриковані і брехливі» далі
24.02.2015
«Список Савченко» очолив президент Росії Путін – «Батьківщина»

У першій пʼятірці – керівництво ФСБ, адміністрації президента Росії та Слідчого комітету далі
XS
SM
MD
LG