Доступність посилання

ТОП новини

Найбільша перешкода в Україні для інвесторів – навіть не війна – експерт


©Shutterstock
©Shutterstock

Обсяг інвестицій в Україну за минулий рік скоротився на чверть, порівняно з 2013-м роком

Київ – Обсяг капітальних інвестицій за минулий рік скоротився на 24% порівняно з 2013-м, підрахували у Державній службі статистики. Водночас в Європейському інвестиційному банку заявили про виділення Україні додаткового 1 мільярда євро. На думку фахівців, найбільша перешкода в Україні для інвесторів – навіть не війна, а непрозорі правила гри на ринку та упереджене українське правосуддя.

За інформацією Держстатистики, капітальні інвестиції в Україні в 2014 році скоротилися на 24%, тоді як роком раніше їх падіння становило 8%. Загалом же було освоєно 204 мільярда гривень.

Країні не вистачає комунікації між владою, громадою та бізнесом. Саме співпраці між ними та іноземними інвесторами покликаний сприяти новий міжнародний проект «Український інвестиційний діалог-2015» (UID-2015). За словами директора з комунікацій UID-2015 Ганни Крисюк, перші результати ініціативи вже є.

Цікавий меморандум в контексті альтернативної енергетики ми підписали з чеською компанією
Ганни Крисюк

«Цікавий меморандум в контексті альтернативної енергетики ми підписали з чеською компанією, яка готова інвестувати в альтернативну енергетику України близько 50 мільйонів євро. Ведемо переговори по напрямку айті-галузі. Хочемо вибрати прямий контакт, дати можливість прямих проектів з електронного врядування. Ініціюємо регіональні проекти», – каже Крисюк.

Найбільша перепона для інвесторів

Навіть попри війну, привабливими для іноземних інвестицій в Україні лишається айті-сфера. А девальвація гривні цьому навіть сприяє, каже президент інвестиційної компанії «Оgilchyn Capital Investment Bank» Іван Огільчин. Крім того, важливими напрямками є альтернативна енергетика, енергозберігаючі технології, АПК. А найбільше зупиняє іноземні компанії навіть не війна, впевнений він.

Українське правосуддя і судова система не може забезпечити захисту інвестицій, як в інших країнах. Це основний момент
Іван Огільчин

«Окрім війни, є навіть потужніше питання. Інвестору потрібен захист його інвестиції. А, на превеликий жаль, на сьогодні українське правосуддя і судова система не може забезпечити цього захисту, як в інших країнах. Це основний момент. Сподіваюся, що відбудеться реформа судової системи, і будутьвизначені правила гри на ринку», – зазначає Огільчин.

За словами фахівців, наразі Україна може розраховувати на інвестиції міжнародних фінансових організацій. Пізніше до них на засадах співфінансування можуть долучитися інвестиційні фонди та приватні інвестори.

  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG