Доступність посилання

ТОП новини

Для Обами настав час озброїти Україну (світова преса)


Світова преса приділяє значну увагу темі надання Україні західних озброєнь для захисту від Росії

Світова преса приділяє значну увагу темі надання Україні західних озброєнь для захисту від Росії. Водночас коментатори звертають увагу, що, хоча прагнення України вступити до НАТО нездійсненне, ніхто не скаже про це Києву, але й не пообіцяє Москві, що цього таки не станеться.

Україна застрягла між Росією й Заходом, пише відомий американський зовнішньополітичний коментатор Ніколас Ґвосдев у виданні World Politics Review. Ціла низка європейських столиць у спілкуванні з Москвою наполягає, що членство України в НАТО й не розглядається. Але при цьому жодна країна НАТО не має наміру гарантувати, як того вимагає Росія, що Україна залишиться нейтральною назавжди. Там вважають: хоча Україну, можливо, ніколи не впустять у НАТО, та її право прагнути членства не може бути обмежене, пише автор. І тепер, коли влада президента Петра Порошенка відкинула нейтралітет і поновила прагнення вступити до НАТО, ніхто в Північноатлантичному союзі не готовий відверто сказати Порошенкові, що двері до НАТО зачинені, звертає увагу аналітик.

Інше американське видання Washington Post повідомляє про песимістичні заяви чільного командувача НАТО щодо погіршення становища навколо України. В той час як адміністрація президента Барака Обами все ще мучиться над питанням, чи надавати Україні озброєння, генерал Філіп Брідлав, командувач американських і союзних сил НАТО в Європі, вважає, що такий крок ризикований і може принести і позитивні, і негативні результати – і змусити Росію відступити, і спричинити ескалацію війни. Тим часом, нагадують у статті, у Конгресі США серед представників обох партій наростає підтримка ідеї про озброєння України, й багато хто критикує Обаму за надмірну обережність. Водночас деякі впливові союзники в НАТО, такі, як Німеччина чи Франція, виступають проти, бо вважають, що стане тільки гірше, пише щоденник.

Відомий американський аналітик Адріян Каратницький натомість вважає, що для Обами настав час озброїти Україну. У статті, яку друкує видання Newsweek, автор теж звертає увагу, що більшість європейських лідерів нервується через дедалі більшу підтримку в Конгресі США й адміністрації Обами ідеї надати Україні летальні оборонні озброєння. Але, вважає аналітик, недавній наступ Росії і її добре озброєних маріонеткових сил у Дебальцеві засвідчив їхню перевагу над українськими військами. Тому Барак Обама має схвалити швидку передачу озброєнь Україні, щоб поліпшити її обороноздатність – або принаймні погодитися швидко надати ці озброєння в разі поновлення масштабних боїв. А українські війська мають отримати тренування, щоб бути готовими використовувати таку зброю, вважає автор. При цьому він зауважує, що аж до моменту, коли зброя вже буде в Україні і українські війська будуть готові її використати, про це не має бути ніяких публічних оголошень. Крім того, автор статті переконаний, що таке надання Україні зброї не спричинить нового російського вторгнення. На його думку, дотеперішня історія участі Росії у війні на Донбасі дає знати, що цього не станеться.

Британський щоденник Times тим часом повідомляє, що Об’єднані Арабські Емірати – союзник Великої Британії в Перській затоці – вже готовий постачати Україні зброю. Укладена між цими країнами угода посилює спекуляції, що Захід готується озброювати Україну через «треті руки», пише видання й нагадує: США заявляють, що тільки розглядають можливість надати Україні оборонні озброєння, а Велика Британія оголосила, що направить до України групу інструкторів із 75 осіб. При цьому автори статті зазначають, що ОАЕ, які є також одним із найближчих союзників США в регіоні, мають досвід військової співпраці з Україною. Ця країна також має значні запаси і передових американських, і російських озброєнь, і Україна має можливість купити і ті, й інші. Газета цитує думку дослідника британського Королівського інституту збройних і воєнізованих структур Ігоря Сутягіна, який називає українсько-еміратську угоду унікальною. Аналітик також нагадує: в той час як президент Росії Володимир Путін вважав, що Захід буде бездіяльним і уникатиме втручання, він пропустив важливе послання від канцлера Німеччини Анґели Меркель, яка в Мінську заявила: «це наша остання спроба переговорів».

А ще одна британська газета Guardian друкує редакційну статтю з оцінкою рішення Великої Британії направити до України військових інструкторів, яке вона називає сильним сигналом Росії. Це сигнал, що територіальна агресія неприпустима, вважає редакція щоденника. Із практичного погляду прибуття 75 осіб, які не будуть брати участі в бойових діях, не змінить балансу сил на сході України – але у відносинах із Кремлем жести теж важливі, мовиться у статті. Присутність британських військових на українській землі викликає сподівання, що Путін зрозуміє: це сигнал солідарності з загнаною країною. Редакція газети вважає, що такий же сигнал, як подав британський прем’єр Дейвід Камерон, мають подати і всі європейські лідери.

  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG